Активното участие на общините има изключително важно значение за осигуряване,

...
Активното участие на общините има изключително важно значение за осигуряване,
Коментари Харесай

Министърът: Общините трябва активно да участват в задържането на медицинските специалисти

Активното присъединяване на общините има извънредно значимо значение за обезпечаване, привличане и задържане на медицински експерти, както и за потребление на разнообразни тласъци, в това число финансови, за сдружаване на общопрактикуващите лекари. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от „ Възраждане “ Маргарита Генчева по отношение на неналичието на дежурен кабинет на територията на област Силистра.

По думите на народния представител в региона има 48 общопрактикуващи лекари, а недостигат най-малко 30. Липсва обаче дежурен кабинет на групова процедура за първична извънболнична помощ, както и кабинет, проведен на функционален принцип въз основата на подписан контракт. „ Твърденията на персоналните лекари са, че обезпечават самостоятелно 24-часово разположение на пациентите за съвещания по телефона, което да реализират в непрестанен времеви диапазон 24/7 нужните действия н амбулаторията или в дома на пациента “, споделя Генчева.

„ Независимо от основаните необятни благоприятни условия за основаване на амбулаториите за извънболнична помощ - самостоятелни и групови, следва да отбележим, че правото на сдружаване е главно право, обезпечено и от българската конституция и не може да бъде налагано с административни средства, а по-скоро да се основават удобни условия за неговото реализиране “, добавя още министърът в отговора си.

Проф. Хинков декларира, че напъните на Министерство на здравеопазването във връзка с обезпечаване на медицински експерти са ориентирани към превъзмогване на отрицателните фактори за задържането на човешки запас в по-слабо обитаемоте и по-слабо развитите региони на страната, към по-балансирано систематизиране на човешките запаси посредством стимулиране и в допълнение финансиране на лечебните заведения в такива региони. Според министъра се работи и за по-правилно остойностяване на дейностите по всички медицински и други специалности, тъй че всички те да станат еднообразно атрактивни за лекарите и останалите медицински експерти.

Целия текст на отговора на министъра може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР