Активно се работи по изграждането и на яз. Луда Яна“

...
Активно се работи по изграждането и на яз. Луда Яна“
Коментари Харесай

Тази година ще бъде открит първият язовир за питейни нужди от 30 г насам

Активно се работи по построяването и на бент. „ Луда Яна “ и ремонта на бент. „ Студена “

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков направи ревизия на строителството на язовир " Пловдивци ", край едноименното село в смолянската община Рудозем. Язовирът ще бъде публично открит през тази година, като това е първият сходен обект, който се построява в България за последните три десетилетия. Министър Нанков регистрира, че към днешна дата са изпълнени над 90% от плануваните действия по плана. В момента се правят мероприятия по завиряването на язовира, видя министър Нанков.Текат и довършителни действия по изместването на действителен път за достъп до аграрни и горски парцели отвън санитарно-охранителната зона, както и довеждане докрай на галерията след шахтовия преливник. Язовирът е със завирен размер 2,45 млн. куб.м. и е планиран за водоснабдяване на градовете Рудозем и Мадан, като и още над 30 обитаеми места в Централните Родопи с почти 40 000 души население. Строителството на хидровъзела включва язовирна стена, шахтов преливник, комбиниран с водовземна кула, главен изпускател, пречиствателна станция за питейни води и други Стойността на строителните работи е 47.4 млн. лева Язовирът е част от плана на Министерството на районното развиване и благоустройството със Световната банка " Проект за развиване на общинската инфраструктура " на стойност 170 млн. лева

По него се финансира и строителството на бент. " Луда Яна ", край Панагюрище и ремонта на язовир " Студена ", край Перник. Хидровъзел " Луда Яна " е с размер 20 млн. куб.м. и е планиран за водоснабдяване на община Панагюрище и селищата в региона. В момента се извършват всичките шест подобекта на строителната площадка. Физическият прогрес е към 20 %. Крайният период за осъществяване е 2019 година.

Рехабилитацията на бент. " Студена " започва през м.г. Ремонтът на стената откъм водното тяло е приключен съвсем изцяло. Независимо от ниските температури се работи и под вода по полагане на геомембрана по стената, главния изпускател и водовземната кула. Предстоят поправки откъм сухата страна на стената по преливника, енергогасителя и апаратната камера. Рехабилитацията на короната на стената е в напреднал стадий. Физическият прогрес все още е към 25 %. Крайният период за осъществяване също е 2019 година. Рехабилитацията на стената на бент. " Студена " ще обезпечи безвредната й употреба с още най-малко 50 години и надлежно нараснала сигурност за водоподаването към град Перник и още девет села в региона с сбор на популацията към 100 000 души.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР