Активно информиране за причините за недостиг на лекарства на българския

...
Активно информиране за причините за недостиг на лекарства на българския
Коментари Харесай

След съвета в МЗ: Как ще се бори недостигът на важни лекарства

Активно информиране за аргументите за дефицит на медикаменти на българския пазар. Това дадоха обещание управляващите след първото съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването.

" Решението, което беше взето, беше един път месечно да се организира среща и да се обменя интензивно информация, каквито са рекомендациите на Европейската организация по медикаментите ", обявиха здравните управляващи след срещата. 

" Това, което ние предложихме е да се изиска явен проект за деяние от страна на притежателя на позволение за приложимост, по какъв начин тази информация за постановения насилствен дефицит, би трябвало да бъде комуникирана към пациентите. Но по тази причина би трябвало да има вземат участие и представителите на институциите. Тоест би трябвало да има инструкции и към предписващите лекари и към фармацевтите в аптеките ", казаха след съвета по отношение на известия за дефицит на значимо лекарство, което се употребява от хора с астма.
" Притежателите на позволение за приложимост, производителите, в главния брой случаи, доставят лекарствени артикули в количества, доста по-големи, в някои случаи, от потребностите на българските пациенти. Проследимостта би трябвало да бъде усъвършенствана с цел да се подсигурява, че тези лекарствени артикули, остават в България и стигат до българския пациент и не се изнасят ", обясниха след срещата. 

Българският закон изисква всяка опаковка да бъде сканирана и верифицирана и отписана от системата сега на отпущането на пациента. Данните демонстрират, че към 40% от опаковките на медикаментите, отпускани по лекарско наставление, се верифицират и отпускат, не 100%. 60% се отпускат на пациент, без да се отпишат. 

" На процедура системата не знае, че са отпуснати на пациент ", оповестиха след срещата в Министерство на здравеопазването. 

" По закон всеки от участниците във веригата на доставяне има избрани отговорности. Притежателите на позволение за употребя би трябвало да слагат самостоятелен идентификационен белег, т.е. код на всяка опаковка и да го вкарат в системата. Търговците на едро, единствено при избрани случаи би трябвало да сканират този код. Търговците на дребно, т.е. аптеките, при всяко разпределяне на лекарство на пациент, те би трябвало да верифицират тази опаковка и да я отпишат от системата с цел да придобие тя статус в системата " отпусната на пациент ". От там нататък никой в Европа, тази съответна опаковка, не може да я отпусне още веднъж ", обявиха от здравните управляващи.
Съветът е основан от министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и ще заседава регулярно или в режим на неотложност при риск от недостиг на лекарствени артикули.

В съвета са включени представители на здравните управляващи, на регулатора и на участниците във веригата на лекарствоснадбяването у нас.  

Целта на съвета е да се усъвършенства контролът върху обезпечаването на пациентите с медикаменти.

Целта е съветът да събира и проучва информация за евентуален дефицит на медикаменти и ще подхваща незабавни дейности за обезпечаването на задоволителни количества от лекарствените артикули, нужни за лечението на българските пациенти.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР