Активизирането на измамниците води до срив на доверието към медии

...
Активизирането на измамниците води до срив на доверието към медии
Коментари Харесай

Майсторските фалшификати - какво да очакваме през 2024

Активизирането на измамниците води до срив на доверието към медии и политици, финансите са в риск

Около 25% от хората не могат да разграничат подправен аудио-запис от автентичен глас
(снимка: CC0 Public Domain)

Майсторските фалшификации към този момент белязаха средствата за всеобщо осведомление, каквито ги познаваме. Измамниците основават подправени фотоси, видеа и записи с привидното присъединяване на известни звезди и известни персони в опит да излъгват почтени хора в голям брой платформи. Годината, в която навлизаме, ще донесе подем на този бизнес.

2024 година ще е година на редица провокации – усъвършенстването на генеративните логаритми и изборите в някои огромни страни. Затова е разумно да се чака, че надвисналата опасност от майсторски имитации единствено ще нараства. Наложително е организациите и обособените лица да измислят тактики за битка с дезинформацията и измамите през 2024 година и да влагат в технология за обезвреждане на този вектор на офанзива, приканват експерти.

Ето някои забавни неща, които се обрисуват на арената на майсторските фалшификации.

Все повече вложения в AI през 2024 година

Според отчет на McKinsey, 40% от респондентите от бизнеса се чака да създадат спомагателни вложения в AI и киберсигурност, а 28% към този момент са го трансформирали в гореща тематика за своите бизнес-програми през новата година.
още по темата
Тъй като генеративният AI се трансформира в своего рода ширпотреба, експертите по киберсигурност чакат и повишаване на разнообразни типове измами, осъществени благодарение на генеративните логаритми. Това включва освен изкусно направени фишинг-писма.

Вече знаем какъв брой безмилостни могат да бъдат измамниците в опитите си да се доберат до нечия финансова информация. Тъй като опасността от майсторските фалшификации става все по-значима, предпазливостта също става решаваща.

Идеята за нови закони не е оригиналност. Но тя повдига редица въпроси по отношение на салдото сред регулацията и свободата на изложение, техническата изпълнимост на използването на такива регулации и капацитета за световно използване поради безграничния темперамент на интернет.

Тъй като природата на измамите се трансформира и става все по-усъвършенствана, е неотложно фирмите да стартират да влагат в битката с дезинформацията и измамите и да подхващат стъпки, с цел да се защитят от сходни офанзиви.

Измамите с майсторски фалшификации нарастват

С наближаването на края на годината видяхме някои стряскащи обстоятелства нескрито. Независимо изследване, извършено от Sumsub, сподели, че измамите с майсторски имитации са се удвоили от 2022 година до края на първото тримесечие на 2023 година

Тъй като новите технологии стават по-достъпни, този растеж единствено ще се усилва. И би трябвало да имаме поради, че към момента нямаме всички статистически данни от 2023 година!

Докато организациите за киберсигурност се чудят по какъв начин да противодействат, частният бизнес би трябвало да се приспособява извънредно бързо. Например в пространството на контактния център фирмите могат да употребяват пасивно гласово засвидетелствуване, с цел да разпознават безпроблемно обаждащите се. Това освен икономисва време, само че и спомага за понижаване на оперативните разноски в контактния център.
Фалшивото аудио е все по-трудно за разпознаване
90% от потребителите приказват за угриженост по отношение на офанзивите с майсторски имитации. Но някои нови проучвания сочат, че за множеството хора към този момент е мъчно да разпознават подправени аудио проби.

Според изследване, което неотдавна беше оповестено на PLOS One, един на всеки четирима души не може да разпознава подправен „ запис “ от действителна аудио-проба. Това е съществено предизвикателство. То обърква работата изключително в промишленостите, където сигурността на данните е от първостепенно значение. Тъй като майсторските имитации евентуално ще станат по-реалистични в близко бъдеще, фирмите би трябвало да засилят ограниченията за отбрана на потребителските данни.

Какви фалшификаторски закани да чакаме през 2024 година?

Майсторските имитации усилиха разпространяването на дезинформация в последните няколко години. Създавайки реалистични видеоклипове или аудио-„ записи “, злонамерените лица могат елементарно да изфабрикуват лъжливи „ изказвания “ или дейности на обществени персони. А това води до бързо разпространяване на погрешна информация.

Тенденцията може да има съществени последствия в политиката. В нея фалшификациите може да се употребяват за увреждане на репутацията, въздействие върху публичното мнение или интервенция в избори. Подобен опит стана факт в края на 2023 година в Полша с присъединяване на известна журналистка и политик – партиен претендент. Изфабрикуваният „ скришен запис “ на несъществуващо изявление подлуди медиите и жителите броени дни преди вота. Подобни опити могат да се чакат и на всички места другаде, където през 2024 година предстоят избори или значими публични решения.

Нарастващите закани за киберсигурността

Майсторските имитации не са просто цифрови операции на звуково и видео-съдържание; измамниците могат елементарно да основават и аудио-колажи и да получат достъп до банковите сметки на обещано лице. Използването на фалишификати за сходни цели към този момент се усилва. Киберпрестъпниците могат да основават подправени видеоклипове или „ записи “ на гласовете на хора от основния личен състав, с цел да получат неоторизиран достъп до предпазени среди.

Ерозия на доверието

Последиците от възхода на майсторските имитации са дълготрайни и необозрими. В случай, че контактен център бъде злепоставен заради фалшификации, едно от най-големите провокации, пред които ще са изправени неговите водачи, е възобновяване на доверието на потребителите. В промишлености с висока степен на сигурност като финанси и банкиране доверието е всичко.

Има доста случаи, в които хаковете са довели до огромни санкции на компании и загуба на дълготрайни връзки с техните клиенти. Това може да има съдбовни последствия.

Фалшификатите способстват за ерозията на доверието и в медиите и институциите. Тъй като става все по-трудно да се направи разлика сред същинско и подправено наличие, публичното доверие към медийните източници и цифровото наличие понижава.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР