Активистите за гей права в Сърбия проведоха в неделя парад,

...
Активистите за гей права в Сърбия проведоха в неделя парад,
Коментари Харесай

Сърбия е първата балканска страна, чийто премиер участва в гей парада


Активистите за гей права в Сърбия организираха в неделя церемониал, към който се причисли министър председателят Ана Бърнабич, която е първият началник на Сърбия, декларирала намерено, че е лесбийска. Парадът бе охраняван от полиция за битка с безредиците, както и по въздух от хеликоптер, съобщи Ройтрес. Ана Бърнабич и министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали, се причислиха към участниците в гей парада на Цветния площад в Белград, откъдето потегли тазгодишното шествие.

Президентът Александър Вучич също бе поканен, само че той благодари за поканата и я отклони.

Пред 7 години гей парадът в Белград бе нападнат от твърдолинейни националисти, което накара управляващите да го анулират до 2015 година Оттогава насам демонстрациите минават без особени проблеми.

Участниците развяват огромно знаме с цветовете на дъгата, носят и знаменца в същите цветове. Улиците, по които минава шествието, са затворени за придвижване. По маршрута са ситуирани към 2000 служители на реда, което е половината от ангажираните по време на миналогодишното шествие сили, сподели Горан Милетич, един от уредниците.

" Правителството на Сърбия е тук за всичките си жители – както за болшинството, по този начин и за малцинствата, с цел да покаже, че почита различността ", съобщи Ана Бърнабич. Тя е първият министър председател на балканска страна, участващ в гей церемониал. " Преди няколко години беше мъчно да си представим това, което в този момент е напълно обикновено, тъй че след известно време ще бъде обикновено да приказваме по тематики, за които през днешния ден не сме подготвени. Границите на печелене на свободата се изместват и през последните години ние като общество направихме огромни крачки напред ", сподели Ана Бърнабич в изявление за днешния брой на вестник " Политика ", представена от Българска телеграфна агенция.

Основните претенции на гей общността, дефинирани от Горан Милетич, са три – битка с насилието над връстници гейове в учебните заведения, приемане на закони, които да дадат опция във всички аспекти на лицата, които желаят да трансформират пола си, да го създадат, и третото е приемане на закон за вписване на партньорството сред двойки от един и същи пол.

Хомофобията си остава необятно публикувана в Сърбия и други страни на Балканите, отбелязва Ройтерс. Главата на Сръбската православна черква предходната седмица съпостави хомосексуалзима с педофилията и инцеста.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР