Активисти провeдоха днес протести в различни страни, а висши политици

...
Активисти провeдоха днес протести в различни страни, а висши политици
Коментари Харесай

Светът се бори с растящото в пандемия домашно насилие

Активисти провeдоха през днешния ден митинги в разнообразни страни, а висши политици и международно известни персони се пробват да намерят способи за отбрана на жертвите на домашното принуждение, което се усилва по време на пандемията от ковид, съобщи Асошиейтед прес. Всяка година милиони дами са убивани или измъчвани от своите сътрудници, предава Българска телеграфна агенция.

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март прикани за световни дейности по случай Международния ден за унищожаване на насилието против дами. "Твърде постоянно дамите са обиждани, измъчвани, изнасилвани и принуждавани да проституират... Ако желаеме по-добър свят, дом на мира, а не място на войната, всички ние би трябвало да създадем доста повече за достолепието на всяка жена ", съобщи той в Туитър.

Франциск уверено осъжда убийствата на дами и постоянно приказва за нуждата от по-голямо самопризнание на ролята на дамите, в това число в Църквата и при назначения на значими позиции, въпреки че твърдо поддържа църковната теория, съгласно която те не могат да бъдат свещеници.

Френското държавно управление подписа договорка с мобилното приложение "ТикТок ", с цел да насърчи младежите да оповестяват за злоупотреби посредством обществената мрежа. Споразумението е една от многото ограничения, подхванати от Франция, откогато предходната година изпъкна казусът с домашното принуждение след извънредно огромния брой дами, убити от своите съпрузи, другари или някогашни сътрудници. Активисти считат, че са нужни повече старания.

Френският министър за равенството сред половете Елизабет Морено сподели, че известията за домашно принуждение, регистрирани от управляващите, са се нараснали с 42 % по време на първата карантина във Франция поради ковид напролет и с 15 % след налагането на новата карантина преди съвсем месец. Като се има поради, че множеството хора не подават сигнали за сходни злоупотреби, се допуска, че действителното нарастване е по-голямо.

Морено прикани учителите, сътрудниците и останалите хора да приказват намерено, в случай че виждат злоупотреби. "В общество, в което има принуждение, всички ние би трябвало да се усещаме виновни ", сподели тя по радио Ер Те Ел. "Всички можем да забележим това, в случай че приемем, че ще го виждаме. И всички би трябвало да го осъдим ", съобщи Морено.

Изтъквайки въздействието на пандемията, Европейският съюз разгласи проекти за увеличение на напъните в региона на дипломацията и развиването, ориентирани към предоставяне на повече благоприятни условия на дамите и девойките.

Световната футболна федерация ФИФА разгласи акция за привличане на внимание към казуса. "Насилието на мъже над дами също е пандемия - тя съществува от преди вируса и ще продължи след него ", сподели изпълнителният шеф на ООН-Жени Фумзиле Мламбо-Нгкука.

"Само предходната година 243 милиона дами и девойки са били подложени на полово или физическо принуждение от своя сътрудник. Тази година има лавина от известия за повишаване на домашното принуждение, кибертормоза, детските бракове, половия тормоз и половото принуждение ", съобщи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР