Активисти на референдума за независимост на Каталуня започнаха да окупират

...
Активисти на референдума за независимост на Каталуня започнаха да окупират
Коментари Харесай

В Каталуня окупират училища, за да могат да гласуват на референдума

Активисти на референдума за самостоятелност на Каталуня започнаха да окупират учебни заведения, в които би трябвало да има изборни секции, с цел да подсигуряват, че в неделя в тях ще може да се гласоподава, предава БНР.

Междувременно, каталунските управляващи са получили разпореждане да разчистят от хора избраните за изборни секции места, с цел да не се допусне производство на референдума. Мадрид съобщи, че плебисцитът е противозаконен и няма да се състои.

В Каталуния през днешния ден е ден за размисъл. Снощи стотици хиляди хора се събраха на финален протест в центъра на Барселона, развяваха знамената на Каталуния, скандираха и пееха.

Премиерът Карлес Пучдемон насочи разгорещен апел.

" Ние сме хора, които са привикнали с компликациите. Всяка последваща компликация ни прави по-силни. Приятели, с цел да е успеха ни цялостна, дано в неделя се облечем в подобаващи облекла, като за референдум, и да тръгнем от къщи с подготвеност да променим историята! Нека сложим завършек на този развой и да сложим началото на напредъка - обществен, стопански, културен и народен "!

" Жителите на Каталуня към този момент са победили в битката си за самоопределяне, суверенитет и достолепие и от понеделник ще стартират пътят към нов живот ", сподели още той, а множеството възторжено приветства думите му.

" Искаме да изразим уважението, почитта си, даже в случай че щете, любовта, която изпитваме към Испания ", съобщи по-рано на конференция в Барселона вицепремиерът на Каталуня Ориол Жункерас. По думите на вицепремиера желанията на Мадрид не разколебават, а единствено ускоряват решимостта на каталунските управляващи да създадат всичко допустимо, с цел да обезпечат условия за гласоподаване.

Министърът на външните работи на Каталуния Раул Ромева съобщи, че гласуването ще премине " напълно спокойно ".

Напрежението нараства и макар апелите за успокоение, конфликтите сред жители и полиция не са изключени.

Каталунците внасят годишно в испанската хазна от 8 до 10 милиарда евро. Автономната област обаче твърди, че е редовно подценявана при разпределението на средствата. Икономиката е основен мотив на последователите на отделянето от Испания, твърди българинът Любослав Бонев, който живее в Барселона. Той счита, че допитване въпреки всичко ще има.

" Хората, които желаят да гласоподават, са твърдо решени, че ще гласоподават. От друга страна, държавното управление затваря учебните заведения за гласоподаване и заплашва с огромни санкции членовете на изборни комисии, които биха били в тези изборни секции - от порядъка сред 40 000 и 300 000 евро ".

Каталунското общество е разграничено на половина за независимостта, отбелязва Бонев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР