Активист в борбата срещу корупцията, който няма опит на държавна

...
Активист в борбата срещу корупцията, който няма опит на държавна
Коментари Харесай

Словакия избира президент

Активист в битката против корупцията, който няма опит на държавна служба, се чака да завоюва провеждащите се през днешния ден президентски избори в Словакия. Предвижданията са гласоподавателите да санкционират ръководещата партия " Смер " една година след убийството на журналиста Ян Куцияк, провокирало всеобщи митинги, осведоми " Ройтерс ".

Убийството на Куцияк , който разследваше измами и корупция по високите етажи на властта, провокира най-големите антиправителствени митинги в страната от рухването на комунизма преди три десетилетия. Доведе и до оставката на тогавашния министър председател Роберт Фицо.
 Задържаха хипотетичния гарант на убийството на Ян Куцияк
Задържаха хипотетичния гарант на убийството на Ян Куцияк

Засега от полицията не разкриват повече детайлности

Правителството на Фицо остава на власт, само че известността на " Смер " се срина.

Социологическите изследвания демонстрират, че подкрепяният от партията претендент, еврокомисарят Марош Шефчович, изостава от политическия дилетант и юрист Зузана Чапутова , която е подкрепяна от протестното придвижване.

Ако бъде определена, 45-годишната Чапутова, проевропейски либерал, който е от дребната партия Словашка прогресивна партия, която няма парламентарно посланичество, ще бъде част от вълната от популистки политици, заливаща Европа.

Последният сондаж на AKO от 1 март демонстрира, че Зузана Чапутова ще получи 52,9%, а Марош Шефчович - 16,7% . Трети с 11,4% е съдията от Върховния съд и някогашен правосъден министър Стефан Харабин, който взе участие на изборите като самостоятелен претендент.

Има възможност на 30 март да се организира балотаж.

Парламентарните избори в страната са планувани за 2020 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР