Аксаково. Развитието на социалните услуги в партньорство между общините и

...
Аксаково. Развитието на социалните услуги в партньорство между общините и
Коментари Харесай

Проектозакон дава възможност на общините да предоставят социални услуги на областно ниво

Аксаково. Развитието на обществените услуги в партньорство сред общините и с неправителствения бранш беше във фокуса на състоялата се кръгла маса в град Аксаково. Форумът бе проведен от Гизела Ерлер, държавен консултант в държавното управление на провинция Баден-Вюртемберг, и кметът на Община Аксаково инж. Атанас Стоилов. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна . Участие взеха депутатът от Парламентарната група на ГЕРБ Нели Петрова, почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев, ръководителят на Общински съвет - Аксаково Светлана Добрева и представители на обществени институции във Варненска област. В състава на немската делегация, пристигнала за събитието в Аксаково, бяха четирима депутати и представители на фондациите „ Либенау ” и „ Агапедия ”, кметът на Елванген – Карл Хилсенбек, шефът на Института за виртуално и действително образование в град Улм – Кармен Стателхофер, както и представители на държавното управление на провинция Баден-Вюртемберг.
В рамките на полемиката бяха регистрирани положителното взаимоотношение и постигнатите резултати на Центъра за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания и детска градина в село Кичево, финансирани от Социалната асоциация „ Свети Андрей ” и Българо-германско съдружие с нестопанска цел.
„ Това ползотворно партньорство с немската неправителствена организация продължава към този момент 18 години и за нас е извънредно скъпо ”, посочи кметът на Аксаково. По думите му общината разчита на поддръжка и за нужния главен ремонт на сградния фонд. „ Извършвахме частични поправки, само че те не са задоволителни. Затова разработихме план за изцяло възобновяване. Реализирането му обаче не е по силите на бюджета, от който би трябвало да обезпечим финансово всички шест учебни заведения и шест детски градини на територията на община Аксаково ”, изясни инж. Стоилов. Той добави, че към детската градина в село Кичево действа и интернат за деца от малцинствата и от небогати фамилии, за които са основани прелестни условия. „ Освен грижите, които получават, децата получават и познания по немски език, а това им дава мощен старт в развиването ”, разяснява още кметът.
Той бе безапелационен, че общината е съумяла да построи добър екип и в последните години привлечените евросредства по планове в обществената сфера надвишават 3 млн. лева Около 1 млн. лева пък са били отпуснати от страната за построяването на Центъра за хора в неравностойно състояние в град Игнатиево. „ Реализираме няколко огромни плана за топъл обяд за хора в неравностойно състояние, за домакински обществен патронаж. Освен обществения център в Игнатиево, в Аксаково бе оголен център за деца в неравностойно състояние. Стараем се всеки нов обект, който построяваме, да дава отговор на условията за налична среда за хората с увреждания. В съдействието с немските организации виждаме отлична опция за обмяна на опит, защото за нас е значимо да продължаваме да развиваме обществените услуги в общината ”, означи още инж. Стоилов.
Присъстващите се сплотиха към позицията, че въвеждането на дуалното обучение в България може да способства и за подготовката на фрагменти в обществената сфера. Експертите регистрираха, че общините поставят съществени старания за възстановяване квалификацията на фрагментите, само че дейната работа в тази посока би трябвало да продължи, в това число и със съдействието на неправителствените организации.
„ Внесеният проектозакон за обществените услуги предлага една доста навременна и потребна смяна, защото планува даване на услуги и на регионално равнище. Това ще разреши общините да си партнират, осъществявайки обществени действия на територията на Варненска област ”, означи Таня Василева, която оглавява общинската обществена дирекция във Варна.
Представителите на структурите за обществено подкрепяне и протекция на детето регистрираха, че съдействието с неправителствения бранш открива вероятности за развиване и на нововъведения в обществените услуги.
Германските сътрудници увериха, че ще продължат да поддържат община Аксаково и високо оцениха интензивността на локалната власт в региона. „ За нас е значимо да разтеглим обсега на обществените услуги, тъй че те да оферират освен помощ на избрани групи, а и да приобщим към идеята колкото се може повече жители ”, разяснява Гизела Ерлер.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР