ъководителят на Северна Корея Ким Чен-ун призна, че икономическата му

...
ъководителят на Северна Корея Ким Чен-ун призна, че икономическата му
Коментари Харесай

Ким Чен-ун призна за провал на икономическата си политика

ъководителят на Северна Корея Ким Чен-ун призна, че икономическата му политика значително се е провалила и даде обещание да избегне повторението на "болезнените уроци " от предишното на конгрес на ръководещата партия в страната, написа.

Ким сподели на конгреса на Работническата партия на Корея, че петгодишният му стопански проект не е постигнал задачите си "в съвсем всички области значително ", оповестиха в сряда севернокорейските държавни медии.

"Трябва в допълнение да насърчаваме и разширяваме триумфите и успехите, които сме постигнали с нашите старателни старания, като не повтаряме още веднъж мъчителните уроци ".

North Korea: Kim Jong-un says economic plan a near-total failure at rare political meeting
— The Guardian (@guardian)
Конгресът, първият от пет години, се организира на фона на най-тежките провокации на деветгодишното му ръководство, породени от по този начин наречената от него "безпрецедентна " рецесия.

През миналата година, в която Северна Корея беше изумена от естествени бедствия, до момента в който се бореше с тежките резултати от пандемията от ковид и интернационалните наказания, наложени в отговор на нейната нуклеарна и ракета стратегии.

Докато режимът продължава да твърди, че не е записал нито един случай на COVID-19, затварянето на граници и прекъсването на интернационалните полети са унищожили така и така нежната стопанска система.

Търговията с Китай се срина с съвсем 80% през първите 11 месеца на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, съгласно Сонг Джегук, анализатор в Института за стопански проучвания IBK в Сеул. Брутният вътрешен продукт на Северна Корея се чака да се свие с 9,3% през 2020 година, добави той.

Във встъпителната си тирада във вторник Ким съобщи, че Северна Корея е постигнала "чудотворна победа " от последния конгрес през 2016 година – имайки поради ракетните и нуклеарни проби, приключили с сполучливото изстрелване на междуконтинентални балистични ракети през 2017 година, способни да ударят континенталната част на Съединени американски щати.
 Северна Корея
Ким сподели, че са налице "блестящи триумфи, реализирани от нашата партия и народ ", съгласно формалната организация KCNA. Но той добави, че "е анализирал грешките, проявени в напъните за използване на петгодишната тактика за национално икономическо развиване ".

Той похвали партийните служащи за "осигуряване на непоклатимост " макар провокациите на ковид.

Северна Корея затвори границите си с Китай и Русия рано по време на пандемията и от този момент е сложила под карантина хиляди хора, за които допуска, че са инфектирани с вируса.

Конгресът се чака да продължи няколко дни .

Той се организира в миг, в който страната е изправена пред доста рецесии. Авторитарната Северна Корея, ръководена от девет години от Ким Чен-ун, е една от най-бедните страни в Азия. Нейната значително затворена стопанска система пострада още повече от затварянето на границата с Китай поради коронавирусната пандемия, а за Пхенян това бе най-голямата снабдителна линия.

Икономиката на Северна Корея пострада и от последствията от серия естествени бедствия предишното лято и от интернационалните наказания, наложени й поради нуклеарната й стратегия.

Джо Байдън, който ще встъпи в служба като американски президент по-късно този месец, евентуално ще резервира глобите и ще избегне всякаква директна среща с Ким, до момента в който Северна Корея не предприеме обилни стъпки към денуклеаризация, отбелязва АП.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР