Ако зимата е като 2016 година, не можем да гарантираме

...
Ако зимата е като 2016 година, не можем да гарантираме
Коментари Харесай

Миньорите от Марица Изток искат друг да плаща вредните емисии

Ако зимата е като 2016 година, не можем да подсигуряваме топлото. Това обявиха протестиращи миньори, членове на КНСБ, от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Днес, от 10:00 часа, ще има митинг в целия комплекс " Марица Изток " – в Раднево.

Като причина за митинга беше посочена несигурността за работните места (13 000 души в целия комплекс), а причина за тази неустановеност е сметката за отделяните нездравословни излъчвания. Сега, съгласно синдикалистите, била 400 млн. лв.. Даваме 40 лв. на мегават единствено за излъчвания, оплакаха се миньорите пред Нова телевизия. Емисиите се купуват от БЕХ, само че това действително е заем, защото " Марица Изток " е комерсиално сдружение и в случай че няма заем, би било държавна помощ - нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз.

Интересен факт е, че от КНСБ се оплакаха пред Българска национална телевизия по какъв начин централата трябвало да заплаща за въглеродни квоти от 4 години, без да показват, че преди този момент квотите бяха извънредно евтини поради пазарната конюнктура и това, че нямаше толкоз произвеждане. Затова миньорите желаеха някой различен, а не ТЕЦ-ът, да заплаща квотите – от такса " обвързване към обществото ", която обаче е единствено компенсиране на разноските за зелени политики т.е. основно субсидиране на ВЕИ по подписани контракти за произвеждане на ток.

Настояваме държавното управление да си свърши работата и да откри решение, споделиха от КНСБ. Те предизвестиха, че щели да загинат и американските централи, и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Ще има народен проблем, безапелационни са миньорите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР