Ако Западът не предостави на Украйна необходимите й оръжия, до

...
Ако Западът не предостави на Украйна необходимите й оръжия, до
Коментари Харесай

Пенсиониран полковник от Великобритания: До няколко години НАТО може да е във война с Русия

Ако Западът не даде на Украйна нужните й оръжия, до няколко години страните от НАТО може да се окажат във война с Русия, предизвестява пенсионираният полковник от Въоръжените сили на Обединеното кралство Хамиш де Бретън-Гордън в публикация за английския вестник

С насочването на вниманието на Запада към изборите във Англия и Америка, войната в Украйна се отдалечава от първите страници. Докато мнозина на Запад отписаха спора като безизходна обстановка, Кремъл не го направи. Сега в Москва се приказва, че скоро може да стартира решителна атака, която да обърне приливите и отливите на войната непосредствено в интерес на Русия.

Руснаците претърсват земното кълбо за дронове и муниции от всеки деспот и държава-измамник, до момента в който Киев се върти в кръг и проси от своите разсеяни " съдружници “ доставката на артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна защита.

Тъй като немският канцлер Олаф Шолц приканва Европейския съюз да направи повече – въпреки и страната му да не съумява да достави стотиците танкове Leopard 2, от които Украйна толкоз обезверено се нуждае – Русия минава към тотална военна позиция, в която нейните държавни разноски и стопанска система от ден на ден се диктуват от потребностите на военна машина. Контрастът сред Изтока и Запада не може да бъде по-ясен; Русия е фокусирана, а ние не.

Междувременно Путин скоро може да се наложи да покаже облаги. Изборите през март ще бъдат цялостна машинация, като единствената му същинска съпротива, Алексей Навални, остава безвредно заключен зад решетките. Това не значи, че автократът е стоманен. Споменът за опита за прелом от предишното лято безспорно ще бъде пресен в съзнанието му, а гибелта на цивилни, породена от украинските набези през границата, още веднъж ще концентрира вниманието върху положението на войната. Дмитрий Песков, представител на Кремъл, настоя, че съветската войска ще " направи всичко, с цел да сведе до най-малко заплахата и по-късно да я отстрани изцяло “.

Тъй като съветските ултранационалисти приканват за огромна атака към Харков, има явен тласък за Путин да се откаже от всички задръжки в своята " специфична военна интервенция “. Проблемът е, че съгласно Института за проучване на войната (ISW), основан в Съединени американски щати мозъчен концерн, съветската войска евентуално не е в положение да " организира интервенция за завладяване на забележителна територия в Харковска област в близко бъдеще “. Според анализаторите " едно съветско навлизане на дълбочина 15 километра и ширина няколко стотин километра би било огромно оперативно начинание, което би изисквало групиране на сили, доста по-големи и доста по-добре обезпечени от това, което съветските сили сега са концентрирали по цялата интернационална граница с Украйна, минимум в Белгородска област “.

Това не значи, че такова нахлуване е невероятно. Това просто значи, че ще изисква оръжия на бойното поле, което занапред следва да забележим. Според мен единствените оръжия, които Русия има и които биха могли да реализират това в този интервал от време, биха били тактическо нуклеарно оръжие или някакъв тип химическа или биологична офанзива. Като се има поради позорният неуспех на " алената линия “ на Барак Обама в Сирия и нежеланието на Запада да се ангажира напълно със отбраната на Украйна, Путин може да намерения, че това е хазарт, който си заслужава.

Подобно на Сталин, Путин има ненаситно его и предпочитание за великолепие непременно. Онези на Запад, които имат вяра, че прекратяването на огъня може да бъде последвано от връщане към " нормалността “, са цялостни простаци. Никой, който схваща от политиката на Кремъл, не има вяра, че е несъмнено, че Путин ще спре похода си на запад. Движението към милитаризация на съветската страна и възходящите апели за по-голяма атака би трябвало да служат като предизвестие, че Западът би трябвало да се разсъни. Ние би трябвало изцяло да подкрепим и въоръжим Украйна. Ако не го създадем, НАТО ще бъде във война с Москва след няколко години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР