Ако за страната имаме средно 189 случая на грип и

...
Ако за страната имаме средно 189 случая на грип и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Топлото време не предполага силно разпространение на грипа

„ Ако за страната имаме приблизително 189 случая на грип и респираторни инфекции на 10 000 души, то за ковид са 3 случая на 10 000. Комбинираните случаи на грип и ковид са необичайност и това не е толкоз рисково “. Това сподели пред Българска национална телевизия епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев. Той добави, че тази композиция от двата вируса се следи и при деца и те са добре.

По думите му топлото време не допуска доста мощно разпространяване на грипната вълна. „ Рязката промяна на времето въздейства на човешкия организъм и по-точно на имунната му система, тъй като тя е много обвързвана с атмосферното налягане и с температурата, само че общо взето към този момент природата не подкрепя доста мощното разпространяване на грипната вълна, а прекъсването на образователните занятия в някои области поради мощния вятър също е удобно, тъй като препятства разпространяването на грипа “, сподели още проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му има основна разлика в картината в Европа и у нас – в случай че в Европа главно грипната зараза в този момент се предизвиква в 75% от случаите от грипен вирус H3, у нас в този момент причинителят е H1. Също по този начин в Европа към този момент случаите са почнали да понижават, а у нас се усилват.

„ Пикът на грипната вълна ще е краят на януари - началото на февруари “, предвижда за следващ път проф. Кантарджиев.

Сега случаите са към 400 към 500 на 10 000 в област Габрово, в Бургас към този момент започнаха да понамаляват, тъй като ограниченията са били навременни и съответни, понижение се следи и в област Шумен, означи той.

Проф. Кантарджиев предложи изключително за София хората да се изолират, да проветряват постоянно пространствата, в които обитават, и да имат маските си постоянно на разположение, като наложително ги употребяват, когато влизат в болница, в поликлиника и в аптека, а по този начин също и в градския превоз.

Той акцентира какъв брой значимо е когато времето разрешава, постоянно прозорците в градския превоз и на колата да са отворени, тъй като това понижава риска от заразяване.

Дали ще има удължение на междусрочната почивка в София ще се реши, когато се видят резултатите от тази седмица, изясни проф. Кантарджиев. Той добави, че решението ще се вземе идната седмица въз основата на тези данни и напомни, че с цел да влезе в действие, то би трябвало да бъде одобрено от основния държавен здравен контрольор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР