Ако за Република Северна Македония бъде въведена извънредна енергийна такса

...
Ако за Република Северна Македония бъде въведена извънредна енергийна такса
Коментари Харесай

РС Македония: Ще искаме обезщетение от България, ако трябва да плащаме транзитна такса за газ

Ако за Република Северна Македония бъде въведена изключителна енергийна такса за преноса и преноса на съветски природен газ през българска територия, страната ще изиска обезщетения от България и спомагателна поддръжка от Европейския съюз. Това каза министърът на стопанската система Крешник Бектеши, представен от македонското издание „ Локално “.

От 13 октомври България вкара изключителна енергийна такса за преноса и преноса на съветски природен газ през своя територия в размер на 20 лв. за мегаватчас. Целта е доставката на газ през България да стане по-малко преференциална за „ Газпром “.

„ Новият налог е изцяло в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството от договорите на „ Газпром “ се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, таксата е малко евентуално да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата. Това единствено ще понижи облагите на " Газпром ", разяснява предходната седмица българският финансов министър Асен Василев за Financial Times.

Той заяви, че българското държавно управление е уведомило Европейската комисия за измененията.

Газопроводът през България за Сърбия е единственият метод за доставяне на Северна Македония с газ, осведоми македонското издание.

„ Ако вкарат такса за природния газ, приближаващ от „ Газпром “, което е законно от тяхна страна, тогава количествата, които „ Газпром “ дава на Северна Македония, би трябвало да бъдат освободени от нея. Това е нашата молба. Ние не желаеме да се намесваме във фискалната политика на България, само че в частта за либерализация на пазара имаме цялостното право да желаеме Европейски Съюз да изисква това от своите страни-членки. Вече сме алармирали Европейската енергийна общественост и Европейската комисия “, сподели Бектеши, отговаряйки на журналистически въпрос.

Той уточни, че има поръчка от страна на България за създаване на нов газопровод сред двете страни, а до края на годината ще стартира построяването на нов газопровод с Гърция, който се поддържа от Европейската банка за Възстановяване и развиване и стратегическите сътрудници на страната.

„ Няма да допуснем изнудване нито от България, нито от който и да било. Ще продължим да диверсифицираме нашите източници на газ. Ние към този момент започнахме и няма компромис с това. Що се отнася до освобождението на мощностите, това е обвързване на Европейския съюз, тъй като приказваме за правилата на цялостна либерализация на пазарите ”, сподели Бектеши.

Той посочи че Северна Македония упорства за освобождение на мощностите, с цел да може страната да се доставя с газ от други източници " в това число от Азербайджан, а за какво не и през терминалите от Гърция ".

Изграждането на нов газов интерконектор Петричко-Струмица беше измежду тематиките, обсъждани по време на работната група по инфраструктура, превоз и енергетика през март предходната година с присъединяване на тогавашния министър на енергетиката на България Александър Николов и неговия македонски сътрудник Бектеши. Той посочи, че количествата газ, пуснати през миналата година, не са задоволителни за потребностите на Северна Македония и това сигурно ще се отрази върху цената на природния газ, изключително за потребностите на стопанската система в страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР