Ако за някого е необяснимо защо статистиката показва срив на

...
Ако за някого е необяснимо защо статистиката показва срив на
Коментари Харесай

Да откраднеш бизнес: Адвокати и охранители превзеха електроцентрала пред очите на МВР

Ако за някого е необяснимо за какво статистиката демонстрира срив на задграничните вложения у нас с повече от 71 % единствено за осем месеца, може би би трябвало да напомним историята с " гнилите ябълки " и технологията за кражба на бизнеси пред превързаните очи на Темида. Неспособността на страната да подсигурява сигурност за бизнесмените и в частност - задграничните вложители, е наклонност, която е обхванала всички равнища на изпълнителната и правосъдната власт и е сполучливо " работещ " механизъм за утежняване на капиталовия климат в страната.
 Синдик пое контрола над „ Домейн Менада “ и „ Белведере Дистрибуция “
Само преди седмица - на 19 октомври, в твърдишкото село Оризари това е било демонстрирано " на терен ". Тогава пред погледите на униформени служители на реда представители на частна компания, придружавани от юристи и охранители, нарушават правосъдно решение като безусловно превземат частен парцел, унищожават част от оградата му и насочат закани за разпра. Въпреки навреме подадения сигнал за противозаконните дейности, служителите на реда не предприемат нищо за пресичането им.

Показателно - реакция от управляващите е имало едвам откакто пострадалите - компанията наемател на парцела, подала сигнал до министъра на вътрешните работи Младен Маринов и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Сливен. Няколко дни по-късно прокуратурата е почнала инспекция по случая.

Засегнатите от случая - " Българско индустриално общество - Био Амрита " ЕАД, са наематели на въпросния парцел - фотоволтаична централа в с. Оризари, община Твърдица. Те обаче не могат да влязат във притежание и да употребяват мощностите на електроцентралата, тъй като предходният наемател - " Финикал " ООД, отхвърля да я напусне. 

Сагата стартира още през 2012 година, когато двама бизнесмени - Гуо Хайронг  от Китай и германецът  Хелмут Панитц,  подписват съглашение за основаване на две компании, които би трябвало да построят и стопанисват две фотоволтаични централи. И в двете новосъздадени компании, едната от които е " Сиус " ООД - притежател на централата в Оризари, мажоритарният пакет от 90% се държи от китаеца Хайронг, а останалият дял е на съдружника му от Германия. 

През 2013 година връзките на двамата се утежняват и германецът подхваща серия от дейности в ущърб на колегата си. Едно от тези неща е отдаването на фотоволтаичната централа в Оризари под наем. Съдружникът Панитц, като шеф на " Сиус " и без единодушието на мажоритарния притежател, преотстъпва парцела на Христо Ангелов - едноличен притежател на  " Финикал " ООД, само че в това време и прокурист на Панитц и в двете планови компании, основани след съдружието на му с Хайронг през 2012 година

По този метод, свързаната с германеца компания " Финикал ", се настанява в парцела без да заплаща наем и продава електрическа енергия, което продължава да прави и след приключването на тригодишния контракт. Въпреки многократните предложения от страна на " Сиус " самонастанилата се компания да напусне парцела, тя продължава да печели на гърба на действителния притежател на централата.

В края на 2017 година - една година след приключването на контракта, на собствен ред Гуо Хайронг като мажоритарен притежател на " Сиус " и притежаваната от нея фотоволтаична централа, подписва нов контракт за наем. Очакванията на новия наемател " Българско индустриално общество - Био Амрита " ЕАД са, че остарелият ползвател на парцела ще го напусне.

Нищо такова обаче не се случва.

След жалба на новите наематели Районният съд в Сливен образува дело и разпорежда сдружението да бъде въведено в парцела. Има публикуван изпълнителен лист, а дейностите по разпореждането на съда са осъществени от държавен правосъден реализатор и с присъединяване на служители на реда от Районното ръководство в Твърдица. 

Собственикът на компанията Антоанина Благоева описа пред OFFNews , че след осъществените действия по въвода, тя е връчила ключовете на парцела на охранители, които я придружавали. След като си тръгнала обаче, представители на пловдивска адвокатска адвокатска фирма, която съставлява " Финикал " ООД (междувременно компанията е трансферирана на Винфрид Фишер от Германия), придружавани от охранители и немскоговорящ мъж, се появили и почнали ремонт на части от оградата на парцела.

" Междувременно са отправяни закани към поставените от мен охранители ", твърди Благоева. Всичко това се разиграло пред очите на служители на реда, които не подхванали никакви дейности, с цел да спрат нахлуването в парцела. " Присъстващите служители на реда са отказали на ангажирания от мен юрист да окажат подпомагане за преустановяване на тези дейности и да отстранят самонастанилата се компания в парцела, макар че в полицията мигновено е подаден сигнал за това ", споделя притежателят на компанията. 

В същото време основанията на ответната страна да се настаняват в парцела са искания от над 4 млн. лева, които отстраненият понастоящем като шеф от " Сиус " немец Хелмут Панитц има към компанията посредством друго сдружение - " Сън Велю " ООД, записано в Австрия, а все още - оповестено в процедура на неплатежоспособност. Именно въпросните отговорности, за които германецът претендира, са съображение новонастанилата се компания да не заплаща наем. От " Финикал ", въпреки че официално към този момент нямат никаква връзка с германеца (освен евентуално новопоявилият се немски притежател, бел. ред.), считат че парите за наема би трябвало да бъдат прихванати от въпросните 4 млн. лева. и за това не счита за належащо да заплаща рентата.

Случаят е единствено част от една по-голяма сага със скица за кражба на бизнес, за който прокуратурата един път си е затворила очите и за която OFFNews приготвя поредност от материали. Държавното обвиняване е спряло следствие по сигнал за кражба на друга фотоволтаична централа, като по този метод слага в риск вложените повече от 2 млн. лева задгранични вложения. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР