Ако за детето няма място в желаната детска градина в

...
Ако за детето няма място в желаната детска градина в
Коментари Харесай

МОН предлага ново райониране на детските градини в помощ на родителите

Ако за детето няма място в мечтаната детска градина в региона по местоживеене, в София и огромните градове, за равностойно ще се счита различно място в същия административен регион по сегашния адрес на детето, планува Министерството на образованието (МОН).

Това ще бъде допустимо с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, страната ще дължи отплата. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от вкъщи им.

МОН уголемява и кръга на експертите, които имат право да се грижат за образованието на децата, останали отвън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разноските на родителите, в случай че имат контракт освен с дипломирани педагози, само че и със студенти в последна година от образованието си по педагогичен специалности.

Заявлението за придобиване на право на отплата ще може да се подава или един път годишно или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Сега се подава единствено един път при започване на образователната година.

Намаляват се и документите, нужни за погашение на обезщетенията.

Ако измененията в наредбата бъдат признати, повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат обезщетения. По този метод няма да се стига до сериозни обстановки като тази в София от преди няколко месеца, когато хиляди деца не бяха признати, само че по в този момент настоящите правила родителите им нямат право на обезщетения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР