Ако за даден човек се каже, че е здраво стъпил

...
Ако за даден човек се каже, че е здраво стъпил
Коментари Харесай

Въртенето на земното ядро се забавя, да очакваме ли Апокалипсис?

Ако за даден човек се каже, че е крепко стъпил на земята, то нормално се има поради, че той е рационален и постоянен - персона, на която може да се разчита да даде деликатно и премислено мнение.     Самото значение на термина, несъмнено, идва от визията за твърдостта и стабилността на земята под краката ни. CNN обаче показва, че неотдавнашни вести обрисуват друга картина за това, което в действителност се се случва под краката ни, обрисувайки картина, в която ядрото на Земята прави някои доста изненадващи и непредвидени неща.    Според скорошна публикация, оповестена в списание Nature Geoscience, земното ядро е трансформирало метода си на придвижване. В резултат на тази научна обява се появиха и доста спекулативни изказвания, че земното ядро е спряло да се върти, което в действителност е подвеждащо пояснение, защото то не стопира в дословния смисъл на думата, а се трансформира, подчертават от CNN.    Земята не е твърда и монолитна топка, а се състои от няколко пласта. Тя има вътрешно ядро, което е твърда сфера с размерите на планетата Марс. Около него се намира външното ядро, което е построено от течна канара. Следващият пласт е мантията, а най-после е кората, която е най-външният пласт и мястото, където живеем ние, хората.   
Ако Земята беше твърда топка, всеки от тези пластове щеше да се върти в синхрон с останалите. Но заради многослойната конструкция на нашата планета, е допустимо ядрото на Земята да се върти с малко по-различна скорост от повърхността и другите пластове. Такива доказателства има от 90-те години на ХХ век, когато откривателите употребяват геоложки данни, получени през предходните няколко десетилетия, с цел да потвърдят, че ядрото на Земята се върти малко по-бързо от останалата част на планетата. Разликата е незначителна - с към 1° на година по-бързо. 
  В последното изследване, оповестено в Nature Geoscience, учените откриват, че въртенето на ядрото се забавя. То не стопира да се върти, само че към този момент го прави със същата скорост като тази на земната кора. Нещо повече, наподобява, че то може да се забави още, тъй че в последна сметка да стартира да се върти малко по-бавно от Земята. Това е забавно от научна позиция, само че не е толкоз трагично, колкото се предполагаше в заглавията на доста медии, показват още от CNN.    Изследователите и преди са следили тази периодическа смяна в скоростта на въртене на земното ядро и към момента спорят за нейната периодичност. Някои допускат 70-годишен цикъл, а други - доста по-кратък.    За геолозите това е забавен материал. Радиусът на Земята е малко повече от 6 400 километра, а най-дълбокият бунар, който някой в миналото е копал, е с дълбочина малко над 12 км. В същото време кората под континентите на Земята може доближава към 65 км. Затова изясняването на структурата на планетата изисква косвени способи, включващи проучване на това какъв брой бързо вълните от земетресенията минават през нея или проучване на богатата съкровищница от данни за това по какъв начин звукът от нуклеарни гърмежи го прави. Но с дребни изключения, нуклеарните опити бяха прекъснати в средата на 90-те години на предишния век, напомня CNN.    Като оставим настрани спекулативните заглавия за Апокалипсис, това неотдавнашно изследване удостоверява по-ранни резултати, показващи, че въртенето на вътрешното ядро се трансформира с времето, и оказва помощ на геолозите, които се пробват да схванат механизма, по който се случват тези промени. Това, което интересува експертите, е взаимоотношението сред гравитационните и магнитните сили на Земята, които форсират и забавят въртенето на ядрото.    Тук обаче има и нещо доста по-важно. Проучването потвърждава, че учените са в положение да създадат извънредно точни измервания на това, което се случва под повърхността на Земята. Което е доста значимо, защото тези процеси могат да имат големи последствия върху цялото човечество.    Пример за това е супервулкана, който " спи ” под Националния парк Йелоустоун в Съединени американски щати. На всеки към половин милион години паркът се трансформира във вулкан, който изхвърля в атмосферата големи количества пепел. Но макар че някои учени се притесняваха, че супервулканът Йелоустоун би трябвало да изригне още веднъж скоро, последните изследвания разсеяха тези опасения. С оглед на мащабите на вредите, които би нанесло едно такова изригване обаче, е неотложно геолозите да имат принадлежности, с цел да наблюдават обстановката.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР