Ако всеки път, когато изгубите на Не се сърди, човече“,

...
Ако всеки път, когато изгубите на Не се сърди, човече“,
Коментари Харесай

Да губиш достойно – трудният урок

Ако всякога, когато изгубите на „ Не се сърди, дребосъче “, вие помръквате или обезверено викате и махате с ръце, по какъв начин желаете да реагира детето ви, когато изгуби въпреки и на игра.

Има метод мъдро да му подскажете по какъв начин да понесе почтено загубата, колкото и да му е мъчно и колкото и да му се свива сърцето,  пред Today Parent.

Тренирайте загубата

Детето няма да се научи да губи, в случай че няма задоволително опит по какъв начин да се оправя. Не му „ пускайте “ лесни победи. Не отстъпвайте и не го оставайте да побеждава като нарушава разпоредбите на играта, като шикалкави или мами.
Не му позволявайте да ви надвие без да се съпротивлявате. Когато недоволството от загубата му отслабне, обсъдете с него страстите и възприятията, които го вълнуват, когато губи. Добре е тези обстановки да се проиграят, до момента в който сте дружно в фамилията – по-добре в сравнение с да ги изпита за първи път с връстниците си.

Обяснете му по какъв начин работи случайността

Победата не постоянно зависи от положените старания – от време на време се дефинира от случайността или от комбинацията на доста фактори.
Нека хлапето чува изречения като: „ Следващия път ще имаш повече шанс “, или „ Ще ти провърви другия път, случва се “. Това ще му помогне да не приема прекомерно персонално загубата.
Обяснете му, че в някои случаи (и в игрите) успеха може да зависи от случайността, на която никой не може да повлияе. И не си заслужава да се разстройва по тази причина.
Не бързайте да подценявате отрицателните му усеща с изречения като: „ Животът не е обективен “.
По добре е да обсъдите неговите прекарвания и го ободрете: „ Ако в този момент не ти е провървяло, идващия път евентуално ще се получи! “

Дайте персонален образец

Ако желаете детето да се държи по избран метод, първо обърнете внимание по какъв начин вие реагирате в сходни обстановки. Не правете кавги, не се обиждайте, когато вие самите губите в играта.
Не се подигравайте с детето по време на игра, когато то е изгубило изключително, в случай че знаете, че мъчително приема загубата.
Когато дружно гледате по малкия екран по какъв начин пада обичаният тим, не крещете и не ругайте. Приемете загубата почтено. Така ще покажете на детето по какъв начин да ръководи страстите си.

Фокусирайте се върху позитивното

Старайте се да показвате на детето позитивните страни на играта.
Питайте го какво му харесва и какво изпитва до момента в който играе, за какво се съгласява и за какво избира тази игра. Покажете му, че вие играете на единствено поради успеха, а за насладата от процеса. Накрая един побеждава, различен губи, само че това не пречи на удоволствието.

Отчитайте триумфите

Всеки път, когато вашето дете добре се оправя, като печели или в случай че губи, го хвалете. Особено, в случай че е намерило сили да се оправи с гнева, да поздрави спечелилия и да се порадва на непознатия триумф.
Отбелязвайте, когато то побеждава, без да наскърбява другите играчи.
Когато обсъждате играта, проявявайте емпатия, акцентирайте на самата игра, не толкоз на триумфите и на загубите

Научете техниките за лекомислие

Този табиет ще е от помощ при разнообразни обстановки. Научете детето да следи за своето положение по време на игра и да прави спирания, когато почувства, че напрежението му нараства. Покажете му , които успокояват.
Напомнете му, че постоянно може да приказва с вас за това по какъв начин се усеща.

Не бягайте от надпревари

Ако детето не умее да губи и се разстройва доста, родителите подсъзнателно стартират да избягват такива игри, при които има спортен детайл. Грешка. Конкуренцията ражда предпочитание за победа. Важно е да упражнявате умеенето да губи с достолепие. Постепенно с времето то ще разбере, че победа извоювана след доста загуби, е изключително скъпа.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР