Ако всеки от търговските представители е наясно как CRM системата

...
Ако всеки от търговските представители е наясно как CRM системата
Коментари Харесай

3 предизвикателства пред CRM за малкия и средния бизнес

Ако всеки от комерсиалните представители е наясно по какъв начин CRM системата ще направи работата им по-лесна и по-ефективна, резултатът ще бъде позитивен

Решенията за CRM към този момент не са единствено за огромните предприятия, през днешния ден технологията е налична за всеки бизнес (снимка: CCO Public Domain)

Управлението на взаимоотношенията с клиентите (CRM) е значим метод за взаимоотношение сред дадена организация и нейните действителни и евентуални клиенти. Това значи, че благодарение на избран програмен продукт и дадени техники бизнесът може да притегля нови клиенти и да основава задоволство у съществуващите такива, с цел да ги задържи.

При доста компании обаче мечтаните достижения по този начин и не се случват – или най-малкото не са задоволителни, с цел да се оправдае съществуването на CRM системата и инвестицията в нея. Липсата на подвижност, ролята на интеграторите и самият избор на програмен продукт са определящи за това.

Пазарът на CRM програмен продукт ще доближи 82 милиарда $ до 2025 година, предвиждат някои анализатори. Може да се каже, че с такива темпове CRM наподобява най-бързо развиващият се софтуерен сегмент. Една от хубавите страни на това бързо развиване е, че решенията за CRM към този момент не са единствено за огромните предприятия. Днес технологията е налична за всеки бизнес, без значение от размера му.

Предизвикателство 1: Липса на подвижност

Въпреки обстоятелството, че потребителите имат достъп до множеството приложения посредством голям брой устройства, CRM се счита за програмен продукт, който се употребява единствено на настолен компютър. Това мощно лимитира изгодите от потреблението на софтуера за взаимоотношения с клиенти.

Изследване, извършено от Innoppl, демонстрира, че 65% от търговците, които употребяват CRM на своите мобилни устройства, реализират задачите си за размера на продажбите. Ако дадена организация към момента употребява единствено настолна CRM версия, тя би могла да реализира доста по-добри резултати, въвеждайки и мобилната версия – а множеството CRM системи към този момент имат такава.

Предизвикателство 2: Интеграторите и тяхната интервенция

Обикновено фирмите прибягват до помощта на фрилансъри или трети интегратори за прибавяне на известна спомагателна функционалност към съществуващото си CRM решение. Проблемът тук е в непредсказуемите резултати и спомагателни разноски, които може да се генерират по този метод.

На първо място, допустимо е търсената функционалност да е налична в съществуващото CRM решение. Тогава не би било нужно то да се надгражда или добавя – само че за задачата притежателите първо би трябвало да познават доста добре функционалността на системата, с която разполагат.

От друга страна, в случай че въпреки всичко е неотложно да се направи някаква надстройка или да се построи характерна интеграция, сътрудникът, който ще извърши тази работа, би трябвало да бъде доста добре селекциониран. Много постоянно се оказва, че за съответния случай е използван някой към този момент действителен, подготвен инструмент за интеграция, който може да бъде изкусно прибавен и да спести доста разноски и непредвидени „ изненади ”.

Предизвикателство 3: Грешна CRM система

Вярвате или не, тези, които са платили по 5-20 или даже 20 хиляди $ за CRM, не постоянно са удовлетворени от резултата. Много скоро след края на плана си те схващат, че решението, което са внедрили, не е уместно, само че кошмарът да стартират подмяна или миграция към нов програмен продукт ги плаши до гибел.

Това предизвикателство е най-трудно за разрешаване, а с цел да бъде избегнато, би трябвало да се приложи доста деликатен развой на асортимент преди закупуването на CRM. Това е от решаващо значение за изгодата от инвестицията – и за триумфа на организацията.

Работните потоци би трябвало да са добре дефинирани. Изискванията към CRM би трябвало да са кристално ясни. Преди да се пристъпи към търсенето на CRM решение и на сътрудник за неговото внедряване би трябвало да е ясно кой ще работи със системата и най-много по какъв начин.

Особено значима стъпка е търговците да са наясно с изгодите, които новото софтуерно решение ще им донесе. Ако те не са уверени в цената на новата технология за своя триумф, отпорът им може да бъде факторът, който да съсипе инвестицията. За някои от тях това може да бъде не просто досадно утежнение на работния развой, а напряко опасност за техния „ заветен ” развой на продажба.

Ако обаче всеки от комерсиалните представители е наясно по какъв начин CRM системата ще направи работата им по-лесна, по-лека и по-ефективна, резултатът ще бъде позитивен. Така те ще реализират по-лесно заложените цели и даже ще ги надминават.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР