Ако вотът за парламент беше в края на октомври, за

...
Ако вотът за парламент беше в края на октомври, за
Коментари Харесай

Галъп: ГЕРБ катери, за второто място се бият БСП и Продъл...

Ако вотът за парламент беше в края на октомври, за ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 24,2%. Втората позиция е за Българска социалистическа партия с 15,7%, а на трето място се подрежда " Продължаваме промяната " с 13,7%. Следват " ИТН " - 11,3%, Движение за права и свободи - 11,1%, и " Демократична България " - 9,8%, демонстрира изследване на " Галъп интернешънъл ".

Под 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание остават " Възраждане " с 3,3%, " Изправи се.БГ! Ние идваме! " с 3,1% и Вътрешна македонска революционна организация с 2,3%. За други политически обединения биха дали своят вот 5,5%.

Фаворит измежду гласуващите остава ГЕРБ.

" Галъп " регистрира забавна борба има и за второто място - сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ". Въпреки че към този момент столетицата води, не е ясно по какъв начин обстановката с ковид и машинното гласоподаване ще повлияе на по-възрастния електорат.



Проучването демонстрира, че " Продължаваме промяната " са най-добре показани измежду колебаещите се и вероятностите им зависят от степента на готовност.

58,2% декларират, че сигурно ще гласоподават за парламент, а друти 20% по-скоро ще гласоподават. От тези общо 78,2%, които декларират предпочитание да упражнят правото си на глас, към 1/5 към момента не са решили зкоя партия да поддържат.
По отношение на колебаещите се от " Галъп " мерят, че " Продължаваме промяната " води с огромна разлика пред " Демократична България " - 24,1% против 15,6%.

" ИТН " и ГЕРБ пък си оспорват третото място място с 13,5% и 13,4%. Движение за права и свободи заемат четвърта позиция, а Българска социалистическа партия изпадат до пети избор на колебаещите се с 5,7%.

Ако президентските избори бяха в последната седмица на октомври, Румен Радев биха подкрепили 47,6% от гласуващите, Анастас Герджиков - 25,1%, а Мустафа Карадайъ - 8,5%. Лозан Панов остава на четвърта позиция с 5,7%, а на пета е Костадин Костадинов с 3,3%. Сред останалите претенденти се открояват имената на Милен Михов - 1,4%, и на Луна Йорданова - 1,1%. С " Не поддържам никого " биха дали своят вот 2,5%, а за други претенденти - 4,8%.
Румен Радев остава на основна преднина пред останалите претенденти.



Според " Галъп " обаче обстановката към зелените документи и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур. Моментна фотография демонстрира, че на възможен балотаж Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на акцията зависи дали поддръжката за Радев ще е под или над ръба за възможна победа от първи тур, акцентират от социологическата организация.

Близка интензивност на президентските избори с тази на парламентарните чака " Галъп ". Твърдо решилите, че ще гласоподават за президент са 57,1% (срещу 58,2% за парламент). Около 1/5 пък се двоумят, само че по-скоро биха дали своят вот.



От организацията прецизират, че това са дялове на база действително пребиваващите в България хора с изборни права - не повече от 5.5 милиона души. Очаква се евентуално гласоподаване от към 3,2 милиона души. Дали то ще приближи към прага от към 3,4 милиона (който е едно от изискванията да няма балотаж съгласно формалния изборен списък), зависи от последната седмица на акцията, както и от настоящата обстановка с ковид към 14 ноември.

Проучването е направено от " Галъп интернешънъл " по поръчка на OFFNews.bg и е извършено измежду 1081 пълнолетни българи, в интервала 23-31 октомври.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР