Ако вотът на недоверие не мине, БСП внася утре друг

...
Ако вотът на недоверие не мине, БСП внася утре друг
Коментари Харесай

Тема в развитие: БСП се закани утре да внесе нов вот на недоверие

Ако вотът на съмнение не мине, Българска социалистическа партия внася на следващия ден различен избор – този път за неуспех на ръководещите в областта на националната сигурност. Това разгласи водачът на левицата Корнелия Нинова.

В изявление от трибуната на Народното събрание депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Венко Сабрутев пък упрекна Българска социалистическа партия, че я " тресе политическа шизофрения ". Посочи, че вотът на съмнение за неуспех на държавното управление в бранш енергетика се простира за интервал обратно, надалеч оттатък ръководството на " Денков - Габриел ".

Сабрутев сподели, че през последните към 15 година Българска социалистическа партия е взела участие в две държавни управления - на Сергей Станишев и на Пламен Орешарски, и надлежно носи отговорност за процесите в бранша.

 

" Затварянето на въглищния ни рандеман в Стара Загора е план от 2022 година, създаден главно от министерството на нововъведенията и растежа с министър Даниел Лорер от Политическа партия. Основният промоутър на този план е сегашният министър на енергетиката Румен Радев ". Това разгласи депутатът от „ ИТН “ Павела Митова, съобщи БГНЕС. Тя изясни, че планът се споделя " Be Lien “ и е на стойност 15 милиарда евро или 30 милиарда лева

„ Следователно не е ставало въпрос единствено за усвояването на парите от ПВУ, само че за по- сериозна сума, която да се разпредели сред компании, близки до министъра на енергетиката, който промотира личния си план. Става въпрос за потреблението на терените на " Мини Марица – Изток " за слагането на солари ", сподели още Митова. Тя добави, че се е говорило и се е направило при интерконектора IGGB газопроводът да бъде реверсивен като тръба, което било необичайно.

„ Вече знаем какво ще тече от Стара Загора към посока Гърция и то ще бъде зелен водород ", счита Митова. Според нея задачата е на терена да се направи цех за зелен водород. 

Първоначалното име на плана е " Захир " и той ще бъде единствено пилотната част на „ Be lien “, акцентира депутатът от Има Такъв Народ. След цялото ревю тя заключи, че министърът е " в сериозен спор на ползи " .

" Самият Делян Добрев изнесе съществени планове, които плануват слагането на акумулатори, което е неразрешено от решение на Народно събрание. Не знам докога Борисов ще слага специалистите си в положение да отхвърлят думите си ", сподели Митова.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова нападна ръководещите за вчерашното им решение за анулация на градежа на АЕЦ „ Белене “. „ Европа счита, че нуклеарната сила е зелена, българското държавно управление счита, че би трябвало да я зачеркне ", уточни Нинова от трибуната в Народно събрание. Тя попита по какъв начин е определена компанията, която да оцени двата реактора, които ще бъдат дадени на Украйна. " Без социална поръчка, при голям брой претенденти, един е посочен непосредствено. По каква методика ги е оценила, каква е цената? ", попита Нинова.

Това държавно управление удостовери политиката на Борисов от предходни негови ръководства, а точно, че АЕЦ „ Белене “ е мочур, сподели още Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова уточни и че до момента в хода на дебата само представители на " Продължаваме промяната - Демократична България " пазят държавното управление. Определи Бойко Борисов като " основен провинен, че енергетиката е в това положение ". „ ГЕРБ и Движение за права и свободи ги оставиха да се пържат в личен сос, тъй като толкоз им е акълът “, заключи ръководителят на Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия, дружно с Има Такъв Народ и " Възраждане " са вносители на вота поради неуспеха на държавното управление по водената политика в бранш " Енергетика ".

 

Действията ни досега са свързани точно със запазването на активността на въглищните централи в името на електроенергийната сигурност на България. Това съобщи енергийният министър Румен Радев по време на дебатите по вота на съмнение. Опозицията желае оставката на кабинета за " неуспех в бранш " Енергетика ". 

Радев разяснява, че договарянията за смяна на ПВУ са почнали още от първия ден на встъпване на държавното управление и не престават и до през днешния ден.

" Въпросът за работните места е този, който сме взели драговолно. Териториалните проекти за обективен преход са единственият инструмент на взаимност, който разрешава да стартираме да решаваме обществения проблем – този със основаване на смислени работни места ", съобщи Радев.

Радев посочи, че в обновените териториални проекти, които актуалният екип е подготвил, е бил прибавен индивидуализиран метод с отчитане на спецификите на всеки от засегнатите райони. Той разяснява, че в обновените проекти са нараснали и средствата за преработка на въглищните райони и подготовката на терени за нови индустриални действия от 116 млн. евро на 201 млн. евро.

Междувременно в пленарната зала към останалите министри се причисли и вицепремиерът Мария Габриел, която отсъстваше при започване на съвещанието.

Прави усещане, че доста малко депутати от ГЕРБ участват в залата. Няма я част от управлението на парламентарната група, както и редица знакови депутати - отпред с Бойко Борисов. 

" България е на път да се трансформира от експортьор на електрическа енергия във вносител, с всички произлизащи от това опасности. Безотговорните дейности на това държавно управление подписаха смъртната присъда на българската енергетика, чиято чернова беше усърдно подготвяна дълги години от държавните управления на ГЕРБ ". Това съобщи при започване на дебатите по вота Искра Михайлова от " Възраждане ", които са основатели на желаното съмнение.

Тя напомни събитията от последните десетилетия, свързани със затварянето на блокове от АЕЦ " Козлодуй ", прекратяването на плана за АЕЦ " Белене ", неслучването на " Южен поток " и " Бургас-Александруполис ", както и проблемите към бъдещето на въгледобива.

" Близо 15 години ръководещите от ГЕРБ не направиха нищо, с цел да защитят националния интерес ", упрекна Михайлова.

Междувременно в коридорите от средите на ръководещите изтече вътрешен документ с помощни бележки за тактиката на министрите по време на дебатите, извадки от които Тошко Йорданов изразително прочете от трибуната. 

Започнаха дебатите по вота на съмнение против държавното управление " Денков-Габриел ", импортиран от опозиционните партии " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ". В началото на пленарното съвещание се записаха 150 народни представители и ръководителят Росен Желязов го откри.

От залата обаче отсъстват знакови лица от парламентарното болшинство - измежду тях Бойко Борисов, ръководителят на най-голямата парламентарна група Десислава Атанасова, Тома Биков, Делян Добрев, Томислав Дончев.

По-голямата част от министрите са в залата. Липсва вицепремиерът от ГЕРБ Мария Габриел. 

Темата на вота е " Провал на кабинета в бранш " Енергетика " и унищожаването на българската въглищна промишленост. "

От трибуната съпредседателя на Политическа партия - Демократична България Кирил Петков съобщи, че съгласно опозицията Денков носи отговорност за миналите 30 години. Той упрекна вносителите на вота, че ще плашат още веднъж гласоподавателите си със мраз и огромни сметки - както служебния кабинет преди година.

“Нямате визия за България, а агитация за ненавист ”, съобщи Петков.

Предварителните сметки - в случай че няма политически изненади - сочат, че вотът няма по какъв начин да мине - за сполучливото му гласоподаване са нужни най-малко 121 депутатски гласа, а вносителите дружно събират 72.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР