Ако ваксинацията върви с настоящия темп, 25 юли 2021 г.

...
Ако ваксинацията върви с настоящия темп, 25 юли 2021 г.
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Можем да постигнем колективен имунитет в края на юли

Ако имунизацията върви с сегашния ритъм, 25 юли 2021 година е напълно действителна дата за реализиране на групов имунитет у нас. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия математикът от Института по механика на Българска академия на науките, проф. Николай Витанов.

По думите му всеобщата имунизация ще обезпечи спокоен летен сезон и посочи, че в случай че този развой се форсира, можем да приказваме за създаване на колективен имунитет един месец по-рано. „ С всеобща имунизация смачкваме всички последващи талази “, сподели специалистът.

Проф. Витанов предизвести, че отслабването на ограниченията би трябвало да се прави деликатно, с цел да не се обърне наклонността. Той означи, че дифузното разпространяване на вируса в страна е спряло. Има единствено 4 от 28 области в България, където към момента „ мъждука “, само че е на път да спре и там.

„ Базовото репродуктивно число през вчерашния ден беше 0.77, през днешния ден е 0.82 – много под 1, което значи, че болестта се свива, случаите понижават и здравната система се разтоварва “, разясни математикът. На ден се записват под 2000 случаи, като задачата е да паднат под 500, с цел да излезем от турбулентния сюжет. Смъртността към момента е висока, само че понижава, като се чака да падне под 100 дневно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР