Ако в страните-членки на Европейския съюз не се постигнат базови

...
Ако в страните-членки на Европейския съюз не се постигнат базови
Коментари Харесай

Велислав Величков: 20 години след акция Комар ще умножим нулевия резултат по нула

Ако в страните-членки на Европейския съюз не се реализиран базови стандарти за правораздаване, то е застрашено потреблението на еврофондовете в идващия програмен интервал след 2020-а година. Това сподели в изявление за предаването " Преди всички "   Велислав Величков от Гражданската самодейност „ Правосъдие за всеки “, която дружно с Центъра за оценка на въздействието на законодателството адресира до офиса на еврокомисаря по правосъдието  Вера Юрова позиция по казуса господство на закона и разбор за положението на правораздаването и битката с корупцията в България. В документа се подчертава върху ролята на европейската прокуратура и функционалностите на националните прокуратури, разясни Величков:

Европейската прокуратура, с цел да проработи сполучливо и да реализира мечтаните от Европа резултати, всички национални прокуратури на страните-членки, които ратифицират нейното въвеждане на своя територия, би трябвало да работят в сходство с европейските стандарти за правораздаване, защото на процедура те ще правят главната активност, обвързвана с следствията да вземем за пример за кражбите на пари от еврофондовете и злоупотребите с публични поръчки с тези пари. Тоест в случай че прокуратурата на съответна държава-членка не работи качествено, не работи дейно, не работи транспарантно, не съумява да извърши предоставеното, то изначално ще се заложи неуспеха на единната европейска прокуратура.

Запитан по какъв начин биха обяснили пред европейските институции, че българската прокуратура не работи след вчерашната самодейност на основния прокурор да се ревизират притежателите на скъпи парцели и коли, Велислав Величков акцентира:

Вие спомняте ли си, че през 1997-а година имаше една акция за скъпите коли в България - споделяше се " Комар ", когато служители на реда сваляха мутри от колите по българските кръстовища, отнемаха колите, закарваха ги на паркинги и започваха някакви следствия. Тях трябваше да ги организира прокуратурата. Спомняте ли си, че нямаше нито един наказан от тази акция и всички коли в следствие бяха или репатрирани, или върнати. Акция, по времето на Богомил Бонев, която създаде нулев резултат. 20 години по късно ще умножим нулевият резултат по нула. Защото следствието на скъпите коли, т.е. на възможен артикул на замогването посредством незаконни пари, не може да разкрие закононарушенията и да накаже хората, които са направили тези закононарушения. В България от дълго време работи закон за изпиране на пари, от дълго време работи Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и не може да се разбере сега за какво би трябвало да се занимаваме със скъпите коли, вместо с добитите големи положения на някои хора. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР