Ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за

...
Ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Затягат мерките, ако 3 дни има над 100 заразени

Ако в границите на три дни се задържи наклонността за 100 новозаразени с ковид, това би било сигнал да се върнат някои от ограничаващите ограничения. Но засега вероятността да се доближи този брой е дребна. Движим се в границите на 40-50 до 70-80 случаи на ден и растежът е постоянен. Това сподели пред БНР главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който е член на Националния действен щаб (НОЩ) за битка с ковид.

„ Очевидно сме доста надалеч от края на епидемията и всевъзможни решения – както за разпределяне на ограниченията, по този начин и за тяхното връщане, би следвало да се вземат доста деликатно и доста съразмерно “, разяснява медикът.

Обемът на изследваните проби непрестанно се уголемява, което води до по-голям брой новооткрити случаи, разясни той.

Ангел Кунчев напомни, че има огромна разлика сред обособените региони и даде образци с Видин и Търговище – във Видинско заболеваемостта е изразена, до момента в който в област Търговище към момента няма открит случай макар тестванията.

Затова и срезовото изследване в Пловдив, съгласно основния здравен контрольор, ще бъде най-показателно. Доц. Кунчев предвижда, че там ще бъде намерено сред 2% и 5-6% носителство на антитела.

Повече от 30 лаборатории подават данни в осведомителната система, в която се следи развиването на епидемията съгласно лабораторните резултати.

До момента има 16 предизвестия от капитани на полети, че в самолета има хора със подозрения за ковид, сподели още Ангел Кунчев.

Резултатите от домовете за възрастни хора в страната не са толкоз неприятни, съобщи Кунчев, съгласно който се основава чувството, че тези домове са пламнали. Към момента има към 60 инфектирани измежду домуващите и 20 от личния състав на фона на близо 15 хиляди жители на тези домове и към 2 хиляди работещи там. „ Като % не е високо, неприятното е, че е съсредоточено в няколко заведения. “

PETEL.BG

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР