Ако уведомление за издадена заповед за изпълнение е залепено на

...
Ако уведомление за издадена заповед за изпълнение е залепено на
Коментари Харесай

Правната комисия удължи процедурата за събиране на дългове

Ако съобщение за издадена заповед за осъществяване е залепено на вратата или пощенската кутия на длъжника и той не се яви да я получи, ще бъде съображение съдът да укаже на кредитора да подаде иск за определяне на вземането, т.е. вземането би трябвало да се потвърди пред съда.

Това одобриха депутатите от правната комисия късно през вчерашния ден, осведоми " Правен свят ". На второ съвещание те разискват промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), откакто събраха в едно четири плана - на ГЕРБ, Българска социалистическа партия (написан от омбудсмана Мая Манолова - бел.ред.), Обединени патриоти и " Воля " като до момента са признати към 15 параграфа от общо 76.

Досега единствено при несъгласие на длъжника против заповедта за осъществяване съдът трябваше да указва на кредитора да подаде иск за определяне на вземането. Сега с мотив за отбрана на длъжниците, които да не бъдат съдени без да узнаят, се вкарва иск за определяне на вземането и в случай че длъжникът не се яви да вземе заповедта си за осъществяване, уведомлението за която е залепено на врата му, тъй като той не може да бъде открит.

Депутатите записаха три хипотези, в които съдът указва на заявителя, че може да предяви иск за вземането си. Първата е годна и в този момент - когато възражението против заповедта за осъществяване е подадено в период. Втората е, когато заповедта за осъществяване е връчена посредством залепване, откакто не може да бъде открит длъжникът или човек, който да я одобри от негово име, което ще стопира осъществяването, и третата - когато съдът е отказал да издаде заповед за осъществяване.

По време на полемиката се разбра, че районни съдии, научили за готвената смяна, към този момент са изразили опасения, че тя ще докара до 30% растеж на исковите производства. Омбудсманът Мая Манолова обаче им отговори: " Защитаваме и реализираме нещо по-важно - хората да не са съдени, без да схващат за това ".

Да се показва ли банкова сметка в заявката за издаване на заповед и в исковата молба

Друго изменение планува в заявката за издаване на заповед за осъществяване наложително да се показва номер на банкова сметка или различен подобаващ метод за заплащане. Те стават наложителен атрибут и на самата заповед.

Споровете към това изменение, което към този момент не е несъмнено, че ще получи окончателната поддръжка на пленарната зала, бяха главно към това дали посочването на банкова сметка би трябвало да е наложителен атрибут на молбата и дали да важи за всички искове. Като решението на комисията беше, че тя не би трябвало да е измежду наложителните детайли на исковата молба.

" Промяната ме тормози. Оборотът е динамичен, а ищецът се задължава да поддържа една сметка по време на целия исков развой ", изрази опасенията си ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов. Мая Манолова обаче настоя, че това е опция да се спести развой на дебитор, който по този начин ще знае неотложно по какъв начин да заплати. " В 20-годишната си процедура до момента не съм срещал страна, която да има воля и средства да заплати и да не го прави ", възрази Кирилов. " Нека да подтикваме хората и да не ги разкарваме, добре е и един % от делата да спестим ", сподели юрист Гигова.

Правната комисия одобри и изменение, обвързвано с подсъдността, чиято цел е да понижи концентрацията на каузи в София.

Проблеми с искове за 2.3 милиарда лева, свързани с банкрута на КТБ

Изненадващ детайл в разискването на промените в Граждански процесуален кодекс внесе визитата на членовете на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките проф. Валери Димитров и Борислав Стратев. Двамата споделиха, че са пристигнали, с цел да срещнат депутатите с проблем, обвързван с несъстоятелността на КТБ. Става въпрос за исковете по Закона за банковата неплатежоспособност, които синдикът завежда против някогашни админи на банкрутиралата банка за обезщетение за породени на финансовата институция вреди.

Димитров заяви, че са предявени 162 желае за 2.3 милиарда лева против някогашни админи на КТБ. " Но се яви непреодолима спънка - нито един от тях не може да бъде открит и съдът му назначава необикновен представител. Минималните хонорари на тези особени представители ще са за към 12 млн. лева, а тези пари идват от масата на несъстоятелността и в никакъв случай няма да можем да ги възстановим. Така сме изправени пред другите възможности делата да бъдат прекъснати или да ощетим кредиторите ", изясни той.

И добави, че с сътрудниците му са обсъждали два разновидността за изменение на закона. Първият е на шефовете в КТБ да бъдат избрани юристи по Закона за правната помощ, а вторият - да се планува, че не се назначават особени представители на хора, които съзнателно саботират производството.

" От 15 хиляди юристи няма подобен, който да се съгласи да стане юрист на Цветан Василев за 300 лева по дело за милиарди ", сподели Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет. А ръководителят на комисията Данаил Кирилов прикани членовете на управата на фонда да помислят върху повече разновидности за решение на казуса и да ги предложат на депутатите.

Една от конфликтните точки на предишното съвещание на комисията беше спор за таксите за правосъдни реализатори и юристите. Омбудсманът Мая Манолова желае намаляването им при дребните вземания. Представителите на Висшия адвокатски съвет и правосъдните реализатори обаче изясняват, че има най-малко, под който не може да се падне и би трябвало да се откри компромис сред обществената правдивост и това те да не работят на загуба. Освен това съгласно тях предлаганите хрумвания, които би трябвало да са в отбрана на длъжниците за дребни суми, ще увредят точно тях. На предходното съвещание бе признато и периодите по изпълнителните каузи да не текат по време на почивка и публични празници. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР