Ако усещате, че професията не ви е на сърцето, напуснете,

...
Ако усещате, че професията не ви е на сърцето, напуснете,
Коментари Харесай

Доц. д-р Петко Недев: За медика няма значение религията...

Ако усещате, че специалността не ви е на сърцето, напуснете, до момента в който е време. Това предлага на студентите в Медицинския университет техният учител по хирургия и шеф на МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ доцент доктор Петко Недев. Медицината на първо място е предопределение, умеене да работиш в екип и да поемаш отговорност за всеки пациент. Не притежаваш ли тези качества, няма по какъв начин да успееш, даже и да назубриш за шестица учебниците. Но и с тройки доктор не се става, поучава бъдещите лекари доктор Недев. Харесват го, тъй като е непосреден и се държи с тях като с равни.

Самият доктор Недев с цялата си душа е отдаден на медицината от съвсем 40 години. През 1977-а се е дипломирал с 5,50 в Пловдивския университет по две специалности - обща и гръдна хирургия. Избрал е лекарската специалност от обич към биология и естествените науки в гимназията в Никопол, която приключил със златен орден.

За дългия си лекарски стаж е оперирал стотици пъти - язви, карциноми, черния и белия дроб, но и през днешния ден си спомня с тръпка първата интервенция, която му е била поверена в шести курс в МУ.

„ Във Втора хирургия на УМБАЛ „ Св. Георги “, където бях стажант, ми дадоха да оперирам апендикс. Д-р Иван Манчев, който по-късно стана доцент, първо ме изпита за всички кръвоносни съдове, все едно държах изпит по анатомия. Но бях се натъпкал със познания, а и преди този момент асистирах, тъй че не ми трепна ръката “, разказва първия независим скалпел доктор Недев.

А първият му същински прощъпалник е бил в Мадан, където младият хирург отпътувал след университета и останал да работи в градчето цели пет години.

Доц. Петко Недев не обича да споделя за себе си, но с страхопочитание приказва за изявени лекари, особено от УМБАЛ „ Св. Георги “. В Университетска болница той е работил по специалността във Втора хирургия, а от 2010-а до края на 2012 година - и като зам. изпълнителен шеф по лечебна част. Междувременно е съумял да отбрани и научна степен доцент по хирургия.  

„ Благодарен съм, че имах шанс да се изучавам от доктор Кънев, проф. Пейо Мишев, проф. Петър Учиков, проф. Франц Митов, проф. Пано Шопов, доцент Иван Манчев. Дълбоко уважавам  проф. Божидар Хаджиев, Ангел Учиков-младши и многото сътрудници, които познавам като положителни експерти “, изрежда  шефът на МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ и краят не се вижда на този " лист ".

Убеден е, че огромна част от българските лекари и медицинските сестри са добре готови и съзнателно си гледат работата. Не отхвърля, че има и една част от медиците, поддали са на користта.

Но незабавно изрично отсича: " Имаме  прелестни лекари от международна големина с трофеи и без трофеи. Блестящи корифеи, звезди “.

Себе си счита за един от  класическите лекари. Радва се, че е съумял да помогне на доста пациенти, някои от които и в този момент го навестяват. Отбелязва, че това е най-голямата премия в специалността. Натъжава се, въпреки че са минали години, за случаите с трагичен свършек.

Не може да ги прежали. Споделя, че съвсем всички  хирурзи ги помнят до живот и претърпяват по-дълбоко, в сравнение с триумфите. И мен ще ме съпровождат, до момента в който имам ментална активност, тъмно вметва хирургът.

Подобно на много български лекари и доктор Недев е работил четири години в Либия при започване на 90-те. Изпратили го в град Хомс. По същото време, само че в едно по-малко прилежащо градче, е  практикувал и доктор Иван Чомаков, предстоящ кмет на Пловдив.

„ С положителни усещания съм от Либия и арабите. Те се отнасяха  към нас извънредно правилно и толерантно “, спомня си доцент Петко Недев, по природа мил човек, зареден с положителна сила и открит към хората. 

Разправя, че арабите са положителни психолози и могат да те преценяват за половин час. Ако пък спазваш главните им правила, след шест месеца се чувстваш по този начин, като че ли от 100 години живееш в тази страна. Това не е толкоз комплицирано -  да не се месиш в политиката, да не се забъркваш с алкохол и дами и да следваш техните правила, изяснява цялата философия лекарят.  

В Либия за следващ път се е убедил, че за специалността доктор няма никакво значение каква вяра изповядва пациентът.  Шегува се, че е обиколил доста страни, единствено където към момента не е бил при туземците.

" Навсякъде се приема, че лекарят е даден от Бога. Затова в никакъв случай не разделям хората на раси и по набожен симптом, а единствено на здрави и заболели. Така вършат и моите сътрудници “, споделя доктор Недев.

За интернационалния скандал в Либия със инфектираните със СПИН деца смята, че казусът е пристигнал извън поради немарливото отношение към лабораторните разбори на кръвната банка, само че не и от българските медици. 

Самият доцент Недев преди няколко години се е принудил за голямо негово страдание да се откаже от лекарската процедура по здравословни аргументи и стартира да работи  в администрация, като зам.-директор на УМБАЛ " Св. Георги ".

Когато през 2013 година завоюва конкурс в община Пловдив за шеф на МБАЛ „ Св. Пантелеймон “, някои подметнаха, че е парашутист, тъй като по същото време беше общински консултант от ръководещата ГЕРБ.  Ала той не държи зло на съперниците.

А общинската болница с 350 души личен състав, която доцент Недев оглавява пет години, съумя освен да оцелее при жестоката конкуренция на многото частни клиники, само че и да се трансформира в едно от желаните лечебни заведения в Пловдив.

Някогашната „ морга “, както преди време назоваха Втора градска в " Кючук Париж ",  през днешния ден има чудесно оборудван незабавен център, актуализирано АГ поделение, топли и чисти стаи и кабинети, положителни експерти, деликатен личен състав.

" Благодарен съм на целия ни екип, тъй като дружно постигнахме позитивните резултати ", благодарен е на медиците шефът.

Подчертава, че е безжалостен последовател на общинското здравеопазване и възкликва риторично:

„ Ако тези лечебни заведения се закрият, къде ще отидат бедните? В Германия и Англия общинските здравни заведения са мощни. Това значи, че и нашите лечебни заведения могат да бъдат конкурентоспособни. Не бива да се закриват. А които не съумяват, би трябвало да се преструктурират “, разсъждава доктор Недев.

С решение на Общинския съвет е претрупан с нелеката задача за вливане на МБАЛ „ Св. Мина “, която от години е в тежка финансова рецесия, в състава на „ Св. Пантелеймон “. Убеден е, че това е единственият вид закъсалата болница да бъде избавена.

Джудистът риболовец

Тренирал на младините лека атлетика и джудо, в този момент в свободното си време  доцент Петко Недев  предпочита лов на риба. Разправя със смях: Един път хвана, пет не, само че природата ме зарежда. Няма язовир, река или канал от Пловдив до Капитан Андреево, където да не е хвърлял въдици в компания на запалени риболовци другари. Връщам се, все едно съм новороден, разпалено разказва заниманието си неуморният доктор. /Марица.бг

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР