Ако умеете да работите с regedit, можете да настроите менюто

...
Ако умеете да работите с regedit, можете да настроите менюто
Коментари Харесай

Ето как можете да хакнете контекстното меню, което се показва с десен клик в ОС Windows 11

Ако умеете да работите с regedit, можете да настроите менюто си по този начин, че да работи по стремежи от вас метод, оповестява изданието The Verge

Даниел Десподов преди 40 секунди 1 Сподели

Най-четени

АвтомобилиИван Давидов - 19:51 | 29.04.2023

5 електрички, които са въздух под налягане, и други 5, които си костват всеки евроцент

IT НовиниТеодора Александрова - 16:27 | 01.05.2023

DARPA трансформира фантазията на Никола Тесла за безжично предаване сила в действителност

НаукаЕмил Василев - 15:48 | 02.05.2023

Златната кръв: Рядката и мистериозна Rh-нулева кръвна група

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Менюто с десния бутон на мишката в Windows 11 е незаместим директен път към голям брой функционалности и принадлежности, като се преценява с подтекста на това, върху което кликате по време на работа. Можете да го употребявате, с цел да копирате и поставяте файлове, да редактирате изображения, да работите с клипборда, да пресъздавате свойствата на даден файл, да отпечатвате документи, да споделяте файлове с други хора и още доста други неща.

Това, което може би не знаете е, че можете да персонализирате това меню с десния бутон на мишката по собствен усет, като включите приложенията и директните пътища, които употребявате най-често, и се отървете от тези, които не са ви нужни. Това прави менюто по-полезно от всеки път, с капацитет да увеличи още повече продуктивността на работата ви с компютъра.

Има няколко метода да извършите промени в това, което виждате в менюто с десния бутон на мишката в средата на Windows 11: независимо да редактирате систематичния указател на Windows или да употребявате стратегия на трета страна, която да свърши тази работа вместо вас.

Редактиране на систематичния указател

Можете да създавате нови ключове и стойности с десен клик на мишката

В случай, че не сте осведомени с Windows, систематичният указател всъщност съставлява голям конфигурационен файл за операционната система на Microsoft – това е нещо, с което на множеството консуматори в никакъв случай няма да им се наложи да взаимодействат, само че е мястото, където можете да употребявате модерни хакове като този.

Важна забележка: преди да продължим, би трябвало да кажем, че редактирате регистъра на собствен риск – в случай че измененията неверна конфигурация по неверен метод, това може да докара до съществени проблеми. Стига да сте деликатни и да се придържате към изпитани и надеждни указания (включително тези, които ще ви дадем), би трябвало всичко да е наред. Въпреки това, сходно на зареждането на външни приложения за Android и сърфирането в обществен Wi-Fi, съществува прочут спомагателен риск, за който би трябвало да сте наясно. Бихме ви предложили да извършите аварийно копие на регистъра, преди да започнете, което може да стане и с опциите на Regedit.

Ето по какъв начин можете да намерите интегрираната в Оценка за съвместимост Windows стратегия Regedit са редактиране на систематичния указател:

Отворете старт менюто на Windows 11, потърсете „ regedit “ в полето в горната част, след което изберете Registry Editor, с цел да се появи директният път за стартирането на тази програма В лявата част се намира голям лист с по този начин наречените ключове (или папки) на систематичния указател, които съдържат текстови низове и цифрови стойности, към които Windows 11 се обръща След всяка направена смяна би трябвало да рестартирате компютъра, с цел да може тя да влезе в действие

Показване на всички варианти

Можете да измененията менюто с десния бутон на мишката по подобен метод, че всички варианти да се появяват незабавно в жанр Windows 10

Ето една смяна, която можете да изпробвате на първо време: Windows 11 промени дизайна на менюто с десния бутон на мишката, като сложи множеството варианти зад подменю Show more options (Покажи повече опции). За да се върнете към метода на работа в Windows 10, при който всички варианти са налични незабавно, би трябвало да извършите следното:

Отидете в ключа HKEY_CURRENT_USERSoftwareClassesCLSID Следва десен клик върху CLSID, след което би трябвало да изберете New > Key Този нов ключ би трябвало да получи името {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2} Кликнете с десния бутон на мишката върху новосъздадения отляво ключ и още веднъж извършете New > Key, след което този нов ключ би трябвало да получи името InprocServer32 Отворете този ключ (пак с десния бутон на мишката), който ще има значение Default и изберете Modify Сега оставете всичко както си е и кликнете върху OK

Рестартирайте компютъра си, с цел да влезе в действие смяната. Ако желаете да отмените измененията, просто кликнете с десния бутон на мишката върху новите ключове, които сте основали, и изберете Delete (Изтриване).

Добавяне на директни пътища на стратегии

Можете да добавите в това меню къси пътища към всяка стратегия, която желаете; в този случай прибавяме пай път към Notepad

Един от методите, посредством които можете да редактирате менюто с десния бутон на мишката, е да добавите в него директни пътища към стратегиите, тъй че те да са постоянно елементарно налични.

В навигационния панел на Registry Editor, койтоо се намира в лявата страна на програмата, отидете до ComputerHKEY_CLASSES_ROOTDirectoryBackgroundshell Следва десен клик върху иконката shell, след което би трябвало изберете New > Key и да зададете името на програмата, която добавяте Кликнете с десния бутон на мишката върху новосъздадения ключ (папка) и още веднъж селектирайте New > Key и з име на този ключ дайте command Изберете одеве направената директория в лявата страна на систематичния указател и в дясната страна кликнете върху цената Default В идващия диалогов прозорец въведете цялостния път до програмата, която желаете да стартирате, което става в полето Value data, след което потвърдете с ОК

Следващия път, когато отворите контекстното меню с десния бутон на мишката и изберете Show more options (Покажи повече опции), би трябвало да видите програмата в листата. За да отмените измененията, просто изтрийте основаните ключове на систематичния указател (десен клик върху тях и Delete).

Добавяне на пренасяне и прекопирване на файлове в избрани папки

Друга комфортна конфигурация е прибавянето на варианти за пренасяне и прекопирване на файлове в избрани папки – това може да е потребно, когато кликнете с десния бутон на мишката върху файл или група от файлове.

Ключът, до който би трябвало достигнете е HKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexContextMenuHandlers Десен клик върху ContextMenuHandlers, след което New > Key. Нека този нов ключ получи името Move to folder Отново двоен клик върху смисъла {Default}, след което задайте {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} като стайност преди да кликнете върху ОК Изберете някоя от тези нови варианти в контекстното меню с десния бутон на мишката и ще се появи дребен прозорец, в който можете да изберете целева папка Както постоянно, с цел да премахнете вариантите, изтрийте ключовете, които сте основали

Редактиране на SendTo опцията

Менюто SendTo ви дава опция да изпращате файлове до избрани папки, устройства или стратегии – без да е належащо редактиране на регистъра

Във връзка с това можете да редактирате вариантите, които се появяват, когато изберете Send to (Изпращане до) в менюто с десен бутон на мишката, което ви разрешава да изпращате файлове до избрани папки, устройства или стратегии. За това не е нужна редакция на регистъра:

Стартирайте помощната стратегия Run (най-лесно посредством клавишната композиция Win+R) Въведете shell:sendto и натиснете Enter Ще се появи нов прозорец на File Explorer и всички директни пътища, които сте основали тук (например за приложение или папка), ще се появят в менюто Send to За да създадете директен път, кликнете с десния бутон на мишката върху празна част от десния прозорец и изберете New > Shortcut

Приложения на трети страни

Едно бързо търсене в интернет ще ви покаже няколко приложения от трети страни, които ще правят редактирането на регистъра вместо вас и ще го показват в по-удобен за потребителя интерфейс от този, предлаган от редактора на регистъра на Windows 11. Както и преди обаче, можете да ги употребявате на собствен риск: някои от тях са към този момент на по няколко години, а някои елементи от регистъра на Windows са се трансформирали с течение на времето.

Easy Context Menu

Един от инструментите, които бяха обновени неотдавна, е Easy Context Menu. Сред детайлите, които можете да добавите към контекстното меню с десен бутон на мишката посредством приложението, са алтернатива за избор на всички файлове, бързи връзки към Task Manager и Command Prompt, както и алтернатива за рестартиране на шела на Windows Explorer. Когато извършите настройките, кликнете върху бутона Apply Changes (Прилагане на промените) в горната част, с цел да редактирате съответните ключове на систематичния указател.

Друга причина, заради която може да харесате Easy Context Menu, е, че може да трансформира менюто на десния бутон на мишката според от това върху какво кликате с десния бутон на мишката – да вземем за пример могат да се появят разнообразни варианти, в случай че кликате с десния бутон на мишката върху директория или върху работния плот. В горната част на интерфейса има и комфортен бутон за бързо анулиране на всички промени.

Send To Toys

По-рано споменахме подменюто Send to, а в случай че желаете да употребявате още по-лесен метод за ръководство на тези варианти, Send To Toys е разполагаем. Можете да зададете избрани папки (например последно употребяваната папка), които постоянно да се появяват в това меню, да зададете адресат по дифолт, когато изпращате документи като атачмънти, и да добавите също информация от клипборда към менюто.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР