Ако трябва да се доплаща за парно, към момента на

...
Ако трябва да се доплаща за парно, към момента на
Коментари Харесай

Изравнителните сметки за парно: Ако имаш да доплащаш - 20% ДДС, ако имаш да получаваш - 9%

Ако би трябвало да се доплаща за парно, все още на фактуриране ще бъде прибавен 20% Данък добавена стойност. Ако обаче би трябвало да се получават пари назад, Данък добавена стойност ще е 9%, тъй като задължението е зародило към миг на настоящ 9% Данък добавена стойност, разяснява за БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България Кремен Георгиев. Той посочи, че изравнителните сметки за парно в този момент са информативни, а действителни ще станат след периода за рекламации.

" В момента топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без Данък добавена стойност ", акцентира Георгиев. По думите му това е ясно указано.

" Осигурилите достъп в точния момент на процедура нямат какво да вършат, с изключение на да ревизират данните, когато получат изравнителната си сметка. Всеки би трябвало да ревизира правилността на заложените данни ", уточни Кремен Георгиев.

Експертът напомни, че срокът за рекламации е до 31 август и предложи, който открие неправилни данни, да уведоми топлинния си счетоводител. След тази дата сумите за приемане или довнасяне се фактурират и излизат на касите на " Топлофикация ".

" Ако всички уреди в постройката са регистрирани, корекции няма да има ", уточни Георгиев. Той изясни, че след данните в изравнителната сметка има рубрика " Неотчетени жилища ", откъдето това излиза наяве.

" Преминаването към отдалечен доклад е в интерес и на клиентите, и на топлофикациите ", акцентира Кремен Георгиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР