Ако трябва да съм честен - толкова се е изчерпало

...
Ако трябва да съм честен - толкова се е изчерпало
Коментари Харесай

Пеканов: Търпението към България се изчерпа, милиони са под въпрос

Ако би трябвало да съм почтен - толкоз се е изчерпало търпението към нас, толкоз знам, че има отчаяние в европейските институции по тази причина, че нищо не се случва. Те ни санкционират, удържат ни част от заплащанията за промените, които не сме свършили. Толкова доста промени не сме изпълнили по Плана за възобновяване и резистентност, че може да не се стигне до погашение на втория транш, а даже може да ни вземат и от първия транш. Милиони са под въпрос.

Това означи в ефира на Би Ти Ви бившият вицепремиер по ръководство на европейските средства в четири служебни кабинета Атанас Пеканов. Според него с едно съвещание на Народното събрание няма да могат да се одобряват всички нужни законопроекти, касаещи второто заплащане по ПВУ.

" Не се одобряват закони, които най-вероятно имат голям консенсус, тъй като толкоз държавни управления се изредиха в последните години и проектът е подобен, какъвто е. Това са нещата, които България би трябвало да прави - стратегия от промени и планове, които доста огромна част от тях обществото ги чака ", разяснява Пеканов. " Като не вземам участие в изборите ми е най-добре. Следя в профил нещата, само че за жалост се нервирам и изобщо не съм положително надъхан от всичко, което виждам. А точно - бавене и липса на предпочитание да се движим напред. Това е истината, която би трябвало да си кажем ", съобщи той.

Пеканов разкритикува и неприемането на пътната карта, която е значима за въглищните райони.

" Не би трябвало да се дава обещание на хората, че всичко ще бъде наред, а би трябвало да градим бъдещето на въглищните райони. Големият проблем е, че частните централи понижават работа, а рано или късно и държавните въглищни централи ще закрият работа. Но в случай че ще вършат загуба след загуба, няма да имат огромен размер в българската енергетика ", отбелязва той.

По думите му обаче е добре да имаме въглищни централи като леден запас. По отношение на приемането на България в еврозоната, Пеканов счита, че страната ни може да влезе в еврозоната от 1 януари 2026 година като реалистична дата.

" Нашата фантазия в България беше да настигнем Люксембург по приходи, а те ни настигнаха по футбол. Не се движим със скоростта, която би трябвало. Само със кавги няма да стигнем до на никое място ", добави още Пеканов и изясни, че обществените разноски са нараствали през последните години.

 
" При нас налозите са ниски и има опция те да се покачат в някои браншове. Все повече страни от Шенген връщат границите. Миграцията ще е една от тематиките през последните години ", добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР