Ако страдаме от сънна апнея, изразяваща се в задушаващи пристъпи

...
Ако страдаме от сънна апнея, изразяваща се в задушаващи пристъпи
Коментари Харесай

Не си играйте! Самолечението при проблеми със съня е опасно

Ако страдаме от сънна апнея, изразяваща се в задушаващи пристъпи по време на сън, то приемът на всяко едно лекарство, което усъвършенства съня, оказва още по-голяма щета върху нашия организъм. За това предизвести в Световния ден на съня един от най-хубавите невролози у нас проф. Иван Стайков.

Специалистът, който управлява Клиниката по неврология и медицина на съня в столичната болница „ Токуда”, уточни, че нарушаванията на съня наброяват над 100 типа. Оказва се, че от тях страда голям % от популацията или 1/3 от всички хора, на възраст сред 18 и 80 години, оповестява Дарик.

„ Медицината на съня е относително нов клон от общата медицина. Развива се в последните пет шест десетилетия по-интензивно, в България - последните три-четири. Обхваща всички нарушавания на съня, които съгласно последната подредба - те са в шест огромни групи - наброяват над 100 типа. Медицината на съня се занимава точно с всички тях, като някои от тях са доста по-чести, а други са по-екзотични “, изясни проф. Славейков.

И това е забавно: Защо би трябвало да обуем чорапи преди да заспим - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

„ Много хора в международен мащаб страдат от някакъв тип нарушаване на съня. Много огромна част страдат от първата група, която е общо така наречен бодърствуване. Горе-долу към една трета от популацията в международен мащаб сред 18 и 80-годишна възраст страда от някакво нарушаване на съня или се е сблъсквало с такова нарушаване “, споделя неврологът.

Относно самолечение от вида на билковите успокоителни проф. Иван Стайков е безапелационен: „ При нито един пациент няма по какъв начин да стане със самолечение. Всеки медикамент, който усъвършенства съня, е нездравословен при обструктивната сънна апнея, защото той още повече я утежнява. Той дава опция за още по-голяма релаксация на мускулатурата и сънната апнея в действителност вместо да се усъвършенства се задълбочава и честотата се усилва “.

Събуждането вечерно време с възприятие на суматоха, сърцетуптене, доста постоянно е един от признаците на обструктивната сънна апнея, тъй като в тези моменти, когато човек не може да си поеме въздух, в по-тежките случаи, той се разсънва от това. Това му се коства като паническа офанзива, тъй че самолечението е много нездравословно, предизвести ръководителят на Клиниката по неврология и медицина на съня в „ Токуда”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР