Ако стигнем до ниво 300 заразени с коронавирус на ден,

...
Ако стигнем до ниво 300 заразени с коронавирус на ден,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Далече сме от какъвто и да е край на епидемията

„ Ако стигнем до равнище 300 инфектирани с ковид дневно, това е отвратително за здравната система и ще стартира претоварването ѝ с всички последици от това “. Това съобщи пред БНР проф. Николай Витанов от Българска академия на науките.
Ръководителят на екип от учени за основаване на математически модели за прогнозиране на разпространяването на COVID-19, който работи към Националния действен щаб, съобщи още, че прогнозата му за привършване на епидемията към средата на юни е била при изискване, че ограниченията се съблюдават прецизно. " Мерките се съблюдаваха до преди десетина дни и тогава записаните случаи бяха към 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от здравната част на рецесията, което значи, че щяхме да имаме толкоз дребен брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, тъй като здравната система е готова, с цел да се оправи с тях. Получи се нещо друго – ограниченията стопираха да се съблюдават и то явно. Щом не се съблюдават ограниченията, броят на инфектираните стартира да пораства ", съобщи той. Според проф. Витанов в този момент рискът за заразяване е по-голям, само че по-поносим, тъй като спрямо месец март в този момент здравната система е по-подготвена. По думите му по този начин се изясняват и решенията на ръководещите да разхлабват ограниченията.
" Далече сме от какъвто и да е завършек на епидемията ", сподели от своя страна пред Националното радио учен Богдан Петрунов, имунолог и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите му по естествения биологичен ход на вируса епидемията продължава. Според учения не по-малко от 70-80% от хората в човешката популация би трябвало да бъдат инфектирани, с цел да се сътвори нужната база на групов имунитет, която да докара до изгасване на вируса. Той посочи, че това ще стане доста постепенно, а през това време би трябвало да се съблюдават противоепидемичните ограничения.
" Важно е, че сега разпространяването на вируса не е всеобщо, а на клъстери. Трябва да се продължи проучването на болните. Да се продължат доста строгите ограничения за обществена и физическа изолираност, без да се затварят градове или заведения, изобщо на целия живот - стопански и обществен ", добави той. Ако жителите не проявят отговорност да носят маски на публични места, епидемията ще продължава, съобщи учен Петрунов. Той посочи, че към този момент е потвърдено, че инфекцията се популяризира от тежко боледуващите, а носителите на вируса заразяват в ниска степен.
Имунологът изясни, че минимум след 1 година ще има ваксина, която да е " задоволително потвърдена със своята безвредност и задоволително ефикасна в епидемиологична обстановка ". " Много компании в целия свят се мъчат да създадат такава ваксина. Много се работи в тази тенденция. За да се преминат четирите етапи за определянето на една ваксина като изрично годна за приложимост, е належащо софтуерно време ", безапелационен бе той. Акад. Богдан Петрунов дефинира като рационална инвестицията на Европейски Съюз в бъдеща ваксина, " тъй като без инвестиция няма по какъв начин да стане ", само че още веднъж посочи, че няма бързо да има подготвена същински качествена ваксина. " Не би трябвало да се приказва за битка сред Европа и останалия свят за това кой пръв ще направи имунизацията. Това е несериозно ", разяснява имунологът в предаването " Неделя 150 ". Двамата учени - професор Николай Витанов и учен Багдан Петрунов, бяха безапелационни, че ограниченията в България са били доста положителни и навременни, само че е трябвало да продължат още известно време, преди да бъдат разхлабени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР