Ако сте вманиачени на тема чистене, може би се радвате

...
Ако сте вманиачени на тема чистене, може би се радвате
Коментари Харесай

Който чисти много, умира рано

Ако сте вманиачени на тематика почистване, може би се радвате на чистото си и подредено жилище, само че би трябвало да знаете, че има възможност да ви застигне преждевременна гибел. Учени от Свободния университет в Брюксел са открили, че то може да се трансформира в проклинание. Според тях хора, които чистят доста, умират по-рано от тези, които не се занимават с този тип активност. Но по какъв начин е допустимо?!

Най-напред си отдъхнете. За задачите на проучването си учените следили за интервал от 10 години 200 000 мъже и 59 000 мъже от сферата на професионалното разчистване. Резултатът: смъртността измежду хората, които бършат прахуляк, мият подове и събират отпадъци професионално, била доста по-висока в сравнение с измежду останалото трудово население. В съпоставяне с нискорисковите групи, да вземем за пример служителите, мъжете хигиенисти имали 45% по-висок риск да умрат от специалността си, а дамите – 16%. Но за какво е по този начин?

Близко до мозъка е, че аргументите за високата смъртност биха могли да са нападателните и нездравословни за здравето препарати, с които хигиенистите работят. Според брюкселския академик Лаура ват дер Боре обаче виновността била по-скоро в неправилната приложимост или комбинацията от разнообразни препарати. Това се срещало изключително постоянно в частните семейства.

Препоръката на откривателите е жилището да се чисти с ръкавици, маска и според от употребяваното почистващо средство – даже със защитни очила. „ Човек би трябвало да осъзнава заплахите при разчистване. Би било неправилно обаче да се упреква единствено химията или обособени препарати. Професионалните хигиенисти нормално са по-добре подготвени, до момента в който същото не се отнася безусловно за хората, които сами почистват жилищата си. Често те не си дават ясна сметка за рисковете “, твърди Лаура ван дер Боре.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР