Ако сте собственик на малък или среден бизнес, имаме една

...
Ако сте собственик на малък или среден бизнес, имаме една
Коментари Харесай

Последно повикване за абонатите, които искат да плащат по-евтин ток

Ако сте притежател на дребен или междинен бизнес, имаме една добра и една неприятна вест за вас. Добрата е, че можете доста да намалите сметките си за електрическа енергия и то още от идващия месец. Лошата - че имате времеви прозорец от още единствено 15 дни, с цел да го извършите.

До 10 юни 2021 година небитовите консуматори, които имат или употребяват обекти, присъединени към мрежата за ниско напрежение, имат право да изберат от кого да купуват ток. Близо 300 000 са стопанските клиенти, за които от октомври месец предходната година насам тече период за избор на. И в случай че сте един от тях и към момента не сте избрали подобен, идващите редове могат да ви оказват помощ да спестите забележителна суми пари.

Защо би трябвало да сменя?

На първо място тъй като такава опция се отваря за първи път в новата икономическа история на страната. Никога до момента клиентите - в този момент стопанските, а след време и битовите, не са имали право на избор на търговец на електрическа енергия. Моделът е добре прочут на развитите европейски пазари, само че у нас занапред ще демонстрира своите мощни страни.

Втората причина сами да изберете е цената, която можете да получите. Спомнете си за последната фирмена фактура за електричество, която сте платили и извадете от нея до 20%. Да, съгласно специалисти цената може да намалее до една пета, в случай че вярно подберете своя снабдител всред 49-те на пазара.

Третата причина също не е за занемаряване - в случай че не изберете сами, различен ще избере вместо вас. В такива случаи законът планува да преминете към търговеца на електрическа енергия на досегашното сдружение, от което получавате - т.е. ЧЕЗ, Енерго-про или ЕВН, според от това в кой завършек на България се намирате. При подобен сюжет преминавате в ръцете на така наречен " Доставчик от последна инстанция " (ДПИ), от който обаче е прекомерно евентуално да не получите най-хубавата допустима цена на пазара. Или най-малко това твърди разбор на Института за енергиен мениджмънт, съгласно който силата от ДПИ е най-скъпа.

Какво значи?

Идеята зад свободния пазар на електрическа енергия е производители, търговци и консуматори да договарят свободно цените й. Досега те бяха определяни от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) най-често на годишна база, като тя ще продължи да го прави за битовите клиенти. При тях обаче също следва излизане на свободния пазар, тъй че рано или късно с изключение на за електрическата енергия в офиса ще би трябвало да търсите снабдител и за дома си. Очакванията са свободният пазар да обезпечи по-конкурентни цени за крайните клиенти, да усъвършенства прозрачността на пазара, да предложи повече и разнообразни абонаментни проекти за клиентите и не на последно място да обезпечи цифрово ръководство на процесите.

Как да изберете?

Както към този момент споменахме, лицензираните търговците на ток са близо 50 на пазара, тъй че избирането на най-подходящия не е толкоз лесна задача.

На първо място би трябвало да поискате оферта от търговец на ток. Един от тях да вземем за пример е, които ще ви изготвят детайлно предложение единствено против фотография на последната ви фактура. Ако се спрете на офертата на този търговец, можете да попълните и подпишете (с електронен подпис) онлайн поръчка, след което от компанията ще свършат останалото. Ако подпишете контракта си до 10-то число на съответния месец, ще преминете към новия си снабдител от първия ден на идващия месец. Ако пък подпишете контракта си след 10-то число, ще бъдете преместени на по-следващия месец. Тук е значимо да отбележим, че процедурата е изцяло безвъзмездна за клиента.

Експертите предлагат при избора на да гледате 4 съществени неща: каква е цената, която ви предлага; какъв брой понятен и транспарантен е договорът, който подписвате; да ревизирате освен дали има лиценз, само че и какъв брой надеждна е компанията; и не на последно място да търсите качество на услугите и на потребителско обслужване като цяло.

На всички тези критерии дава отговор, който се трансформира в един от най-предпочитаните сътрудници на бизнеса в тази процедура по промяна на снабдител на електрическа енергия. Компанията предлага 4 абонаментни проекта за потребностите на своите клиенти - " Фиксиран ", " Борса ", " Зелен ток " и " Свободен ".

Фиксираният обезпечава обезпечена цена от 0.155 лева./кВч за една година и по-ниски сметки от тези при доставчиците от последна инстанция. Планът е сполучлив за компании, които употребяват по-малко сила или пък такива, които избират сигурност и предвидимост. Планът " Борса " обезпечава директна доставка на ток от енергийната борса без в допълнение оскъпяване, с минимална административна такса. Положителната страна на този избор е, че цената може да падне под 0.155 лева./кВч без Данък добавена стойност. Третият вероятен проект " Зелен ток " е за тези виновни клиенти, които желаят силата им да бъде от възобновими енергийни източници. Цената му е малко по-висока - 0.159 лева./кВч. Последната опция е " Свободен " проект, при който цената е 0.149 лева./кВч. При този избор договорът може да бъде преустановен когато и да е със общоприетото 30-дневно предупреждение. Това от своя страна дава по-голяма независимост и еластичност на клиентите.

Ако желаете да видите повече детайлности за всеки един проект, можете да го извършите на.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР