Ако сте си поставили за цел да бъдете най-доброто си

...
Ако сте си поставили за цел да бъдете най-доброто си
Коментари Харесай

Обратният ефект на универсалните правила

Ако сте си сложили за цел да бъдете най-хубавото си Аз на работното място, то най-вероятно сте чували редица препоръки, които звучат разумно и безапелационно, само че в реалност могат повече да ви навредят, в сравнение с да ви оказват помощ.

„ Вярвам, че концепцията, споделяна от доста хора, че в работа има неща, които би трябвало да се вършат и такива, които в никакъв случай не би трябвало да се вършат, не е доста потребна. “, споделя Дейвид Финдъл, създател на коучинг компанията Strategic Performance Group. „ Сещам се за придобилия огромна популярност съвет да ставаме в 4 ч. сутринта. Да, ранното ставане може да бъде потребно, само че първо би трябвало да си отговорите на въпроса какво ще вършиме по това време? Ако ставате в 4 ч. сутринта без да имате някаква причина и проект да го вършиме, то това ви ранно пробуждане не са разграничава всъщност от ставането по обяд “, споделя още той.  

Според Финдъл всеки съвет, който дава обещание неповторим директен път към някаква цел или пък претендира да бъде универсална истина, която не може да бъде оспорвана, е неприятен съвет. Ето четири образеца за универсални препоръки за продуктивността, в които би трябвало да спрете да вярвате

1. Има единствено един верен метод за осъществяването на тази задача

Когато някой ви даде съответна форума или пък времеви предел за осъществяването дадена активност, вие постоянно би трябвало да подхождате към тях със песимизъм, споделя Кейт Свобода, бизнесмен и създател на „ The Courage Habit: How to Accept Your Fears, Release the Past, and Live Your Courageous Life “. Независимо дали става въпрос за физически извършения, медитация или други потребни практики, не се подлъгвайте да следвате максимата „ всичко или нищо “. Не е наложително постоянно да упражнявате по 1 час или да медитирате по 30 мин.

„ Дори 5 минути медитация са задоволителни с цел да смъкват кръвното ви налягане и да забавят пулса ви, което ще разреши на вашето сърце да работи по-хармонично и ще докара до намаляване на напрежението, който сте натрупали денем “, споделя тя. Така че, даже и да не разполагате с 30 минути за медитация всеки ден, отделяйте толкоз време, колкото можете, тъй като всяка минута е потребна.

2. Обградете се с положителни хора или с такива, които споделят вашите визии и ползи

На пръв взор това наподобява като безопасен и даже добър съвет. В последна сметка, никой не желае да бъде обграден от хора, които слагат под въпрос всяко негово решение и деяние. Ако обаче контактувате единствено с хора, които постоянно са съгласни с вас и гледат на всичко през призмата на „ чашата е на половина цялостна “, има огромна възможност да изпускате някои от „ позитивите на негативизма “. Да, звучи това може да звучи като оксиморон, само че от негативизма могат да бъдат извличани изгоди.

По-песимистично настроените хора виждат света по друг метод от другите. Те са способни да разпознават капани и да виждат проблеми, които хората, гледащи на живота през розови очила, не съзряват.

3. За всичко има някакъв „ хак “ или „ трик “

Когато създателят на „ Reboot: Leadership and the Art of Growing Up “ Джери Колона чуе съвет за работливост, в които се приказва за „ хакове “ и „ трикове “, неговият „ радар за нелепости: пощурява. Няма директни пътища, споделя Колона. Не съществуват вълшебен трикове, които вършат по този начин, че  животът ви да си пристигна на мястото с едно тракване на пръста.

„ Най-притеснителното при концепцията за „ хакове “ е че тя постоянно се комбинира с убеждението, че има едно само нещо, което е задоволително да създадем, с цел да бъдем сполучливи или да изправим връзките си с нашата половинка. “, споделя още Колона. „ Истината е, че да промениш нещо в живота си не е по никакъв начин елементарно и сигурно не става за един ден. Първата стъпка е да разберете какво тъкмо ви пречи и спъва вашия прогрес. След това би трябвало да потърсите поддръжка от вашите близки и да създадете проект, които да разказва трансформацията, през която се каните да преминете. Това е единствения метод за реализиране на трайни промени. Няма директен път. “, прибавя той.

4. Осланяйте се на откритите процеси, те постоянно работят

Разбиването на плановете на по-малки задания и отмятането на точки от листата с дейности, които би трябвало да предприемете, е способ, който притегля със своята елементарност, само че в случай че просто следвате един и същи проект за всичко, без даже да се замисляте за спецификите на работата, то не би трябвало да се изненадвате, в случай че от време на време не стигате до стремежи резултат, Финдъл. Ако в действителност желаете да бъдете продуктивни и да се развивате в професионален проект, при всяка задача би трябвало да вземате поради другите й измерения, подтекст, заобикаляща среда и вашето равнище на ангажираност.

Ако желаете да постигнете нещо би трябвало да разберете, че характерните трудностите, пред които сте изправени, и съответните дейностите, които ще предприемете, с цел да ги преодолеете, са основни фактори, които заслужават да получат същото внимание, като това, което отделяте на добре познатия повсеместен лист със „ стъпки към триумфа “. Докато изпълнявате точките от листата би трябвало да преценявате кои работят в съответната обстановка и кои не.

Макар че в множеството случаи са доброжелателни, тези всеобхватни препоръки, които пропагандирате едно решение за най-различни проблеми, в множеството случаи не са изключително потребни, споделя Свобода.

Ние сме хора, не роботи. Хората са по-успешни, когато си дават повече независимост на деяние и не следват безусловно универсални решения, които надалеч не са толкоз всеобхватни, за колкото биват представяни.

......................

Гуен Морън , съавтор на „ The Complete Idiot's Guide to Business Plans “, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР