Ако сте си мислили, че всеки човек може да пие

...
Ако сте си мислили, че всеки човек може да пие
Коментари Харесай

Диетолог: Не всеки човек може да пие чай

Ако сте си мислили, че всеки човек може да пие чай, то сте в дълбока неточност. Макар отварата от билки да е извънредно потребна, при някои хора може да обостри или напряко да утежни избрани болести.

Според съветската диетоложка Аида Киримова има изгоди и рискове от пиенето на всеки тип чай, а и е прекомерно неправилно да се разделят сортовете чай единствено на черен и зелен . Всяка билка или композиция от билки може има лични характерности.

Така да вземем за пример, съгласно Каримова най-безопасният тип чай е " улун ". Той съдържа доста витамини, усъвършенства метаболизма, подкрепя отслабването, и оказва помощ за построяването на мускули. Но даже той, който се счита за най-безвреден, не би трябвало да бъде употребяван от хора с язва на храносмилателната система и гастрит.

При язва и гастрит, обаче, се предлага пиенето на различен тип чай - " пуер ", отбелязва лекарят. Само този характерен чай не покачва стомашната киселинност. Иначе, " пуер " оказва помощ при киселини, отравяния, колит, и има тонизиращи свойства. Обаче има и своите противопоказания - не би трябвало да се употребява при висока температура, глаукома, хипертония, уролитиаза /бъбречно-каменна болест - бел. ред./, атеросклероза, сърдечно-съдови болести, бъбречни болести, както и от бременни дами и от деца под тригодишна възраст.

Диетоложката поучава и приготвянето на чая " пуер " да не продължава по-дълго от предложеното време, тъй като може да стане рисков за здравето.

Традициите за произвеждане на този тип чай са на повече от 800 години в Китай. Напитката се получава от чаени растения с извънредно огромни листа, чиято височина надвишава 30 метра.

Първоначално зелени чайове от пролетната годишна продукция се обработват на пара дружно със специфични гъбични култури, след което се пресоват на дребни формички. След това чайовете в тази им форма се складират на хладно за няколко месеца, даже години.

Червеният чай (най-често от хибискус) също има както потребни, по този начин и нездравословни свойства. При верен банкет възстановява метаболизма и усъвършенства имунитета. Но хибискусът не би трябвало да се употребява от хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника, умерена и тежка атеросклероза, и при бодърствуване.

Също по този начин аленият чай може да бъде нездравословен , в случай че не бъде спазен температурният режим при приготвянето му - прекомерно горещата напитка от хибискус унищожава тъканите на лигавицата, а студеният чай пък предизвика производството на слуз в стомашно-чревния тракт. Така че чаят от хибискус може да се пие единствено прелестно топъл - в случай че е парещ, може да провокира мигрена и нервност.

АКО СТРАДАТЕ ОТ БЕЗСЪНИЕИзберете чай според от това каква е повода за него:

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР