Ако сте решили да се преместите в Германия, за да

...
Ако сте решили да се преместите в Германия, за да
Коментари Харесай

Здравно осигуряване в Германия според целта ви на пребиваване

Ако сте решили да се преместите в Германия, с цел да работите или учите, би трябвало да знаете, че от 2009г. насам е наложително за всички живущи там, даже и за краткосрочно пребиваващите, да са здравно обезпечени. Разбира се, немското здравно обезпечаване си има своите особености, колкото и да са малко те, по отношение на тези на здравното обезпечаване в другите европейски страни, за това е добре да внесем малко изясненост и да разгледаме какви са особеностите на здравното обезпечаване в Германия, съгласно това каква е задачата на пребиваването ви там.

А с цел да сте изцяло наясно какво ще ви е нужно и какво е наложително, когато става въпрос за здравно обезпечаване в Германия, постоянно може да се консултирате на най-големия портал там - krankenkassenzentrale.de.

Здравно обезпечаване на задгранични студенти в Германия
Ако ще стартирате образование в немски университет или висше учебно заведение, би трябвало наложително да сте здравно обезпечени, в противоположен случай може да получите отвод при записване в образователното заведение. Особеностите тук не са кой знае какви, като изискванията се разграничават съгласно възрастта, страната на генезис и задачата на престояване на студента.

Чуждестранните студенти под 30-годишна възраст от страни, които имат съглашение за обществено обезпечаване с Германия или такива от страни от ЕИП, могат да бъдат освободени от здравно обезпечаване в Германия, в случай че могат да показват доказателство, че са здравноосигурени в личната си страна.

Студентите от страни, които не попадат измежду гореописаните, би трябвало наложително да са здравно обезпечени в Германия, до момента в който живеят там.

Здравно обезпечаване на задгранични служащи в Германия
Чуждестранният служащ би трябвало да бъде здравно обезпечен в страната, в която работи. Това е предписание, което важи и в Германия. Съответно, всеки служащ следва да е здравноосигурен в Германия, в случай че местоработата му е там.

Тук още веднъж става дума за задгранични служащи от ЕИП или страни подписали съглашение за обществено обезпечаване с Германия, без значение дали лицето е наето или независимо заето. Ако лицето е краткотрайно командировано в Германия (за период от най-много 12 месеца), то може да се възползва от здравно обезпечаване в страната, от която произлиза.
Здравно обезпечаване за задгранични учени в Германия
Здравното обезпечаване в Германия при задграничните учени не се разграничава доста от здравното обезпечаване при задграничните служащи – в случай че лицето произлиза от страна от ЕИП или страна със съглашение за обществено обезпечаване с Германия, то може да се възползва от здравната си застраховка в родната си страна, в случай че показа доказателство за това.

Ако задграничният академик е на трудов контракт, той/тя наложително би трябвало да се възползва от държавно или частно здравно обезпечаване в Германия. А в случай че приказваме за задгранични учени със стипендия, тогава е допустимо единствено частно здравно обезпечаване.
Здравно обезпечаване в Германия за лица търсещи леговище
Лицата, които търсят протекция против политическо или различен тип гонене, се употребяват със специфичен статут – те имат право на обезщетение, при положение на заболяване, като компенсациите са разграничават според от статута и продължителността на престояване. Важно е да се означи, че лицата търсещи леговище не могат да се възползват от държавно здравно обезпечаване в Германия, а единствено от частно здравно обезпечаване. Както може да видите и сами, здравното обезпечаване в Германия има своите „ странности “ и би трябвало да сте добре осведомени с тях, в случай че сте решили да заживеете там. На адрес krankenkassenzentrale.de/incoming-bg може да намерите всичката информация, която ви е нужна за държавното и частното здравно обезпечаване в Германия, да сравните цени на снабдители на здравноосигурителни услуги, както и да вземете най-хубавото решение за вас и вашето семейство, съгласно задачата ви на престояване.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР