Ако сте почитатели на Тейлър Суифт няма как да не

...
Ако сте почитатели на Тейлър Суифт няма как да не
Коментари Харесай

Тейлър Суифт с урок по демокрация

Ако сте фенове на Тейлър Суифт няма по какъв начин да не сте видели фрагментите, на които попзвездата спори с татко си. Темата на разгорещения спор е политика. Или по-точно дали Тейлър би трябвало да се изрича обществено по политически въпроси и за претенденти - в този случай в отбрана на репродуктивните права на дамите.

Баща ѝ се афишира срещу това, тъй като желае щерка му да остане в своята писта: музиката. Не е добре за нейната сигурност, кариера или психологично здраве да се разхожда из това минно поле на несъгласия, да отчуждава хората и да притегля насилници по пътя си. Един от мениджърите ѝ се съгласи - в действителност ли желае да види единствено половината от хората на идващото си шоу?

На моменти Тейлър се просълзява. Тя споделя на татко си, че да приказва за главните си убеждения е просто нещо, което усеща като морално обвързване. И, несъмнено, тя прави тъкмо това - в действителност, най-после стига до такава степен, че поддържа Джо Байдън за президент през 2020 година (Сигурно е подействало; в последна сметка той завоюва, макар че някои някогашни президенти желаят да вярвате в нещо друго).

Taylor Swift can teach us all a lesson in how democracy works | Margaret Sullivan
— The Guardian (@guardian)
Суифт се изрече още веднъж тази седмица, когато прикани почитателите си да подхващат някои съществени демократични дейности.

" Искам да ви припомня, че би трябвало да гласувате за хората, които най-вече ви съставляват, с цел да влязат във властта ", сподели Суифт в поста си в Instagram в супервторника. " Ако към момента не сте го създали, планирайте да гласувате през днешния ден ".

В този случай тя не настояваше за съответен претендент - просто призоваваше милионите си почитатели да бъдат ангажирани жители . Не беше просто " гласувайте " - беше " направете проект за гласоподаване ". Суифт беше съответна: тя сподели на хората да ревизират местоположението и часовете на изборните си секции в нейния щат Тенеси и отвън него.

За ноември " да планирате да гласувате " значи да се регистрирате - нещо, за което Суифт е призовавала и преди и което е довело до скок на регистрацията на гласоподаватели с десетки хиляди. Щабът на Байдън, несъмнено, се надява, че в последна сметка тя ще отиде по-далеч и ще го поддържа още веднъж.

Но даже това главно обръщение е значимо. И въпреки да е просто, то разгневи някои хора. Защо тя не може да замълчи и да си бъде „ просто актьор “? „ Гардиън “ цитира един от отговорите, оповестени в обществените мрежи: " УАУ: Тейлър Суифт публично стартира да се намесва в изборите през 2024 година Тя споделя на младите си почитателки да гласоподават за претендента, който " най-вече ви показва във властта ".

" Ужас! Представително държавно управление в деяние! " От този и други отрицателни отговори се усеща духът на " Тейлър, остани си в своята писта ".

Възхищавам се на Суифт за това, че употребява голямото си въздействие за нещо значимо. И тя служи като добър образец за подражателство за останалите. Може и да нямаме нейния всеобщ брой почитатели - никой няма - само че всички можем да играем роля в поддържането на американската народна власт, която сега наподобява много нежна.

" Изправени сме пред в действителност екзистенциален избор за това каква страна желаеме да имаме и по какъв начин желаеме да бъдем ръководени ", предизвести писателят Гарет Граф. Той добави, че е бил шокиран от това какъв брой коренно и бързо са се разпаднали защитните механизми на демокрацията през последните години и какъв брой " цинично " новинарските медии са се заигравали с това в името на облагата.

Така че, съветва Граф, жителите би трябвало да се съсредоточат върху последствията от идните президентски избори, както и от изборите за народни представители. И да работят по съответния метод.

Както каза Рут Бен-Гиат, да сте добре осведомени е от решаващо значение. Експерт по властнически водачи и създател на книгата " Strongmen: Mussolini to the Present ", тя знае какъв брой е значимо жителите да устоят на изкушението да се оттеглен и да махнат с ръка. Възползването от пасивния електорат е един от методите, по които диктаторите съумяват да се доберат до властта.

Демокрацията по своята същина изисква присъединяване. Трябва да се интересуваш и да се погрижиш. Това може да значи даряване на средства за акция, доброволческа активност като чиновник в изборна секция, помощ на хората при регистрацията им или при напредването им до мястото на гласоподаване. Направете си личен проект за гласоподаване и го изпълнете.

Да бъдеш зает, звучен жител не е най-лесното нещо, както се опита да ѝ внуши бащата на Тейлър Суифт. Но тя въпреки всичко продължи напред със личното си решение и беше деен жител. Така би трябвало да създадем всички.

По тематиката
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР