Ако сте от хората, които трудно отказват нещо на колегите

...
Ако сте от хората, които трудно отказват нещо на колегите
Коментари Харесай

Как да казваме „Не”, без да се чувстваме виновни

Ако сте от хората, които мъчно отхвърлят нещо на сътрудниците си, приятелите, околните, то по-долните редове са за вас. Трябва да знаете, че не сте длъжни да се съгласявате с другите от стеснение и да вършиме неща, за които нямате нито предпочитание, нито време. Ето какво да извършите:

1. Отговорете си за какво ви се желае да откажете нещо на някого.

Най-важното във взаимоотношенията ви с хората е да сте наясно с целите си и да познавате себе си. Направете лист с нещата и хората, които са същински значими за вас. Всичко, което не е в този лист, не си коства да се тревожите за него. Ако ви се обади прочут, който не сте чували от месеци, и ви предложи да излезете на по пиво или на фитнес, не се чувствайте отговорни да му откажете. Този човек най-вероятно е изчерпал другите си благоприятни условия.

2. Предложете различен вид.

Когато някой сътрудник ви помоли за услуга – да вземем за пример да му помогнете да изпрати имейл или да приготви доклад, можете да му кажете първо да се запознае с други сходни имейли или със структурата на предходния доклад и тогава да ви попита, в случай че нещо не му е ясно. Не вършете работата на другите, тъй като ви е неловко да кажете „ не ”.

3. Изразете състрадание.

Представете си, че някой ви помоли да му помогнете с организацията на сватбата или друго огромно събитие. Ако нямате предпочитание да го вършиме, можете да му кажете, че му съчувствате и разбирате какъв брой доста работа му следва и какъв брой отговорно е това, само че за жалост, няма да можете да се включите.

4. Не забравяйте, че отхвърляте въпроса/молбата, а не индивида.

Някой сътрудник ви споделя: „ Приятел, на следващия ден ще отивам на риба, можеш ли да ми поемеш промяната? ” В случая не става въпрос за жизненоважна причина за неявяване от работа. Вие сигурно също имате своите проекти. В подобен случай му кажете: „ Страхотно, само че няма да мога, скърбя! ”

5. Обяснете повода за отхвърли си.

Приятел ви моли да му дадете нещо назаем. Ако не желаете, кажете истината – не обичате да давате неща назаем, въпросният предмет е доста безценен за вас или просто ви би трябвало.

6. Упражнявайте се да отказвате.

Давате лепта, само че индивидът ви моли за още. С усмивка казвате: „ Съжалявам, през днешния ден нямам опция за повече! ” Ако ви е мъчно да изричате думата, повтаряйте я на глас у дома. Това е напълно съществено!

7. Добавете комплимент към отхвърли си.

Ако някой ви предложения на кино или на разходка, само че нямате време, откажете, като добавите, че е доста благо да ви попита или че се е сетил първо за вас.

8. Бъдете подготвени с опция.

В случай че излизате на вечеря с другар и той ви предложи да отидете на китайски ресторант, не се чувствайте длъжни да се съгласявате единствено тъй като на него му се хапва такова. Помислете какво желаете ви е и не се опасявайте да го предложите. Важното е да постигнете единодушие.

9. Ако индивидът насреща е доста настойчив, не отстъпвайте.

Трябва да бъдете поредни в решенията си. Ако един път сте споделили не, след това не е добре да се отмятате. Това в най-голяма мощ важи за родителите и децата. Научат ли децата, че с гледище и рев „ не ” се трансформира в „ да, спукана ви е работата.

10. Не се бавете прекомерно дълго с отговора.

Ако сте сигурни, че няма да можете да удовлетворите молбата на някого, не се бавете да му го кажете. Най-малкото, с цел да си потърси различен вид. Представете си, че комшия ви моли да му поливате цветята за две седмици, до момента в който отсъства, или да му гледате кучето – в случай че сте сигурни, че не желаете или не можете, откажете незабавно, а не казвайте, че ще си помислите. Уклончивият отговор е по-лош от отхвърли.

Бонус съвет: Не се чувствайте отговорни, в случай че някой изпитва усеща към вас, а вие не. Връзка, която не се основава на взаимни усеща, е обречена. По-добре всеки да търси щастието си независимо, в сравнение с да сте двамата нещастни един с различен.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР