Ако сте от хората, които са свикнали да тренират и

...
Ако сте от хората, които са свикнали да тренират и
Коментари Харесай

Джогинг при нулеви градуси

Ако сте от хората, които са привикнали да упражняват и да тичат всяка заран, то даже студеното време на открито няма да ви попречи. Как обаче да създадем по този начин, че да понижим чувството за мраз и да предотвратим възможна простуда. Предлагаме ви практични препоръки за ползотворна подготовка.
Най-напред се уверете, че сте задоволително стимулирани. Това е ключът към триумфа. Добре е да си поставите избрана цел и разстояние, което да изминете. Така след края на тренировката освен ще сте минали нужните километри, само че и ще бъдете извънредно удовлетворени от себе си.
Много значимо е също постоянно да загрявате преди утринния крос. Отделяйте по към 10-15 минути, с цел да ходите и вършиме разнообразни извършения. Постепенно ще започнете да усещате по какъв начин тялото ви се затопля и напълно ще забравите, че температурите са минусови.
Загряването ще отпусне мускулите и ставите ви, което ще понижи риска от нежелани контузии и навяхвания. От значение е и деликатно да изберете маршрута си. Тичайте там, където сте сигурни, че снегът е изчистен и не е мокро или заледено (даваме този съвет в задатък и поради прогнозите, че снегът ще падне на 19 октомври). Ако минете през по-дълбок сняг, краката ще ви се намокрят, което може да ви донесе неприятности. След като извършите нужната подготовка, сте подготвени да покорите нови върхове и да счупите остарели персонални върхове.
Внимателно избирайте облеклата си. Това, че на открито е доста студено, напълно не значи, че би трябвало да се "навличате ". Важно е да изберете облекло, което по едно и също време ще поддържа тялото топло, само че не прекомерно, ще го защищити от ледения вятър, само че и ще разрешава на кожата ви да диша. Препоръчително е да носите тениска, по-дебела блуза, спортен екип или по-плътен чеп. Обуйте добре краката си. Повечето бегачи избират да носят маратонки с по-малко мембрана, с цел да не губят елементарно топлота.
Внимавайте и по какъв начин дишате. Скоро след началото на тренировката въздухът ви не стига и неумишлено стартирате да дишате през устата. Студеният въздух обаче нападна гърлото ви, а това ще ви донесе простуда. Затова постоянно се стремете да дишате през носа, колкото и да ви е мъчно. Независимо какъв брой е студено на открито, не ви предлагаме да носите шал, тъй като той може да ви направи неприятна смешка. Скоро след началото на тренировката той ще се намокри поради учестеното дишане и навлажняване на въздуха.
Освен това вие незабелязано вдишвате власинки от него.
Друг противен факт е, че незабавно откакто започнете да тичате, усещате по какъв начин ушите ви замръзват и болят извънредно. Ако смятате, носенето на шапка прекомерно или просто не ви е комфортно, то най-малко носете лента и ушанки. В последно време те са доста съвременни, а и са комфортни. Така, като се изключи че ще бъдете в крайник с времето, няма да ви бъде студено.
Ако инцидентно сте от тези, които избират да бягат вечер, добре е да носите така наречен първенец. Въпреки че се допуска да го сложите на главата, по-добре го дръжте в ръката си. В противоположен случай рискувате да ослепите минувачите против вас, което по никакъв начин не е прелестно. Обикновено джобно фенерче може да свърши същата работа.
Накрая, откакто завършите тренировката, се приберете незабавно у дома. В този миг тялото е доста затоплено, по тази причина, в случай че не се върнете незабавно на топло, най-малко не спирайте да се движите. В противоположен случай рискувате да си докарате сериозна простуда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР