Ако сте неопитни в бюджетирането, задачата да управлявате парите си

...
Ако сте неопитни в бюджетирането, задачата да управлявате парите си
Коментари Харесай

Започнете да спестявате с бюджетното правило 50/30/20


Ако сте неопитни в бюджетирането, задачата да управлявате парите си с мисъл за бъдещето може да ви се стори много сложна. Не единствено би трябвало да се организирате, само че също по този начин и да свикнете да вземате сложни решения за това по какъв начин и защо да (не) харчите.

Едно просто и в същото време гениално решение е спазването на процентно основан бюджет – той разпределя месечния ви приход и го насочва към разнообразни пера, да вземем за пример спестявания, задължения и други категории по ваш избор.

Един от най-често срещаните процентно основани бюджети е правилото 50/30/20. Идеята на този способ е да разделите приходите си на три категории, харчейки 50% за потребности, 30% за стремежи и 20% за спестявания.

Научете повече за бюджетното предписание 50/30/20 и дали то е уместно за вас. Разбира се може да извършите известна промяна в числата съгласно самостоятелните ви желания, само че се постарайте да не променяте съотношението фрапантно.

50% за потребности

Нуждите са тези сметки, които наложително би трябвало да платите и съставляват нещата, нужни за оцеляване. Тези разноски включват заплащания за наем или ипотека, разноски за кола, хранителни артикули, застраховка, опазване на здравето, минимална вноска по дълг и комунални услуги.

 istock istock

Категорията „ потребности “ за жалост не включва детайли, без които можете да живеете, като кабелна телевизия, интернет и други абонаменти. Да, те също са значими, само че не са жизненонеобходими, по тази причина отиват в категорията „ стремежи “.

30% за стремежи

Незадължителните разноски или „ стремежи “ би трябвало да съставляват към 30% от приходите ви. Хранене на открито, извършване на покупки на облекла, посещаване на кафенета, салони за хубост, вашият кабелен или мобилен проект, пътешестване, дарове, карта за спорт и така нататък – всичко това се квалифицира като предпочитание.

Тези покупки и услуги сигурно ви носят наслада, само че са незадължителни разноски. Тук е моментът да преразгледате заниманията и навиците си и да ги оптимизирате, в случай че не можете да ги покриете с този % от приходите ви.

20% за спестявания

Останалите 20% от приходите ви би трябвало да влязат във вашите спестявания. Близо 70% от всички депозити в България са в размер до 2500 лева, като наклонността е младежите да имат по-малки спестявания.

 istock istock
Спестяването може да включва разкриване на депозит за незабавен фонд, предплатено заплащане, почивка, обучение или друга по-голяма цел. Това може също да значи внасяне в капиталова сметка или пенсионен проект. Част от това перо може да бъде разпределена за погашение на задължения.

Можете да извършите спомагателна стъпка за икономисване, употребявайки онлайн стратегии за „ закръгляне “ или мобилни приложения, които наблюдават преводите с вашата дебитна или кредитна карта, закръглят ги до най-близката сума и автоматизирано трансферират разликата към вашите спестявания. Можете също по този начин да настроите пряк депозит, тъй че част от вашата заплата да отива напряко в спестовната ви сметка.

Финансови новогодишни обещания и по какъв начин да ги спазим

Подходящо ли е за вас правилото 50/30/20?

Бюджетното предписание 50/30/20 е превъзходен способ за бюджетиране за някои хора, само че дали системата е подобаваща за вас се дефинира предвид на вашите неповторими условия. В взаимозависимост от приходите ви и мястото, където живеете, 50% може да не са задоволителни, с цел да покрият потребностите ви.

Например хората, които живеят в региони с по-високи разноски, може да би трябвало да отделят огромна част от приходите си за жилище, което прави съвсем невероятно за тях да поддържат потребностите си в границите на 50%. Така че може да се наложи да коригирате процентите, с цел да дават отговор на вашето състояние.

 istock istock
Наличието на три категории за следене има за цел да ви помогне да не се изгубите в процеса на категоризиране на всеки обособен разход. Отделно неналичието на конструкция може да затрудни намирането на способи за възстановяване на навиците за харчене. В последна сметка би трябвало да решите какъв вид система за бюджетиране е подобаваща за вас въз основа на вашите привички и условия.

Какво е значимо да запомните

Бюджетът 50/30/20 е образец за бюджет, основан на проценти. Анализирайки финансовото си положение и цели, може да измислете друга формула, която работи по-добре за вас. Какъвто и способ на бюджетиране да изберете, той ще работи, единствено в случай че се придържате към него.

Готови ли сте да постигнете финансовите си цели?

Чрез автоматизираните преводи от вашата разплащателна към спестовна сметка можете да заделяте пари и да наблюдавате по какъв начин спестяванията ви се усилват. Ако не сте привикнали да спестявате, първоначално може „ ръцете да ви сърбят “ да изхарчите заплатата до последния лев.

Ако обаче съумеете да устоите на изкушението и се придържате към избрания бюджет, скоро ще видите „ плодовете “ на вашите старания. Поставете си цели, за които ви трябват спестявания – мечтана екскурзия, женитба, нова кола, ремонт на жилището и си ги припомняйте постоянно, когато се лишавате от нещо в името на спестяването.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР