Ако сте изложени на висок риск от сериозно заболяване или

...
Ако сте изложени на висок риск от сериозно заболяване или
Коментари Харесай

Обрат: Предстои ли завръщане на COVID маските

Ако сте изложени на висок риск от съществено заболяване или гибел от COVID-19, съгласно възходящия брой специалисти е време да изтупате праха от маските N95 и да ги поставите компактно върху носа и устата си, с цел да се предпазите от скорошното разгръщане на вируса.

Учените се надпреварват да схванат мощно мутиралия вид на ковид, видян в четири страни, в това число Съединени американски щати
Този съвет би трябвало да стигне чак до 80-годишния президент Джо Байдън, споделя доктор Джонатан Райнер, кардиолог.

" Хората в тази възраст съставляват най-рисковата група за затруднения след зараза с COVID-19 ", споделя Райнер.

" Поне до момента в който броят им не стартира още веднъж да спада, би било подходящо президентът Байдън да вземе някои защитни ограничения и да носи маска в тълпите ".

Други високорискови групи включват хора с диабет, рак, хронично чернодробно, бъбречно или белодробно заболяване, трансплантация на органи или стволови кафези, ХИВ или други имунокомпрометиращи положения, анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, деменция или психологични проблеми.

" Ако се грижите за човек, който е изложен на нараснал риск от затруднения в резултат на зараза, мисля, че би трябвало да обмислите и слагането на маска на публични места ", споделя Райнер, професор в Училището по медицина и здравни науки към Университета " Джордж Вашингтон ".

" И защото най-ефективните маски са N95, които към този момент са елементарно налични, това е типът маска, който би трябвало да носите ", прибавя той.

Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати приканва хората да " носят маска с най-хубаво нагласяване, отбрана и комфорт за вас " и отбелязва, че някои хора са изложени на по-висок риск от тежки болести от COVID-19. Но организацията не насочва необятна рекомендация към всички да одобряват маски. Това може да се промени, в случай че хоспитализациите доближат сериозни равнища. CDC предлага универсално маскиране в юрисдикциите, в които има 20 или повече души с COVID-19 на 100 000 души в локалните лечебни заведения, и маскиране за високорискови лица, когато от 10 до 19,9 души на 100 000 души са приети в болница от вируса.

Като цяло през седмицата, приключваща на 12 август, в цялата страна е имало към четири нови хоспитализации на всеки 100 000 души, което се смята за ниско равнище съгласно праговете на CDC. В нито един окръг не са регистрирани високи равнища на хоспитализациите с COVID-19. Но 85 окръга - към 3% от страната - са били в междинния предел. Около една четвърт от тези окръзи са във Флорида.

" В затворени пространства, когато има доста хора и е препълнено, с неприятна вентилация, на този стадий към момента съм внимателен, изключително с покачването, което започваме да следим в този момент и което не знам по кое време ще се уталожи ", споделя доктор Ерик Топол, кардиолог в Института за транслационни проучвания " Скрипс ".

Новият вид, BA.2.86, притегля вниманието на учените, защото е мощно мутирал, само че до момента е открит единствено при дребен брой хора в международен мащаб. Въпреки това " това не наподобява добре... във връзка с непрестанната еволюция на вируса ", споделя Топол. Вирусът " продължава да намира нови способи да провокира хората, да намира нови и нови гостоприемници и е безсърдечен ".

Какво се случва с COVID-19?

CDC спря да оповестява систематизираните данни за случаите на COVID-19 тази година, само че възходящият брой хоспитализации провокира угриженост измежду тези, които наблюдават болестта.

Нивата на вируса в отпадните води от тоалетните - което може да бъде ранен симптом за скок на COVID -19  в дадена общественост - са се удвоили, споделя доктор Робърт Уахтър, професор и началник на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

" Хоспитализациите към момента не са се удвоили, само че считам, че евентуално ще се удвоят, защото цифрите изостават с няколко седмици ", сподели Уахтър. " Сега е по-рисковано да се болестите, в сравнение с преди месец или два, без подозрение, евентуално два пъти по-рисковано. Ако се пробвате да бъдете деликатни, време е още веднъж да извадите маската ".

Въпреки че новите разновидности на ковид, като преобладаващия вид EG.5, може да не са провокирали скорошното ускорение сами по себе си, те може да са ненапълно устойчиви на имунитета, обезпечаван от актуалните ваксини и подсилващи средства.

" Освен това множеството хора не са получавали бустер от известно време, тъй че груповият имунитет е по-нисък, в сравнение с преди шест месеца ", споделя Вахтер. " Вирусът вижда това и вижда, че множеството лица, носове и усти са открити и незащитени, тъй че се възползва от тази опция. "

След към месец ще бъде пуснат нов бустер, предопределен за по-добра отбрана против доста от постоянно циркулиращите варианти на   COVID -19, и множеството хора могат да изчакат тази нова инжекция, с цел да започват имунитета си, споделя доктор Питър Чин-Хонг, професор по медицина и експерт по инфекциозни заболявания в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Но в случай че сте на възраст над 65 години, имате отслабен имунитет или скоро не сте имали COVID-19 и не сте получавали друга доза от двувалентния бустер, би трябвало да си я поставите в този момент, с цел да се предпазите, добави той.

Новият бустер, който ще бъде пуснат тази есен, ще бъде ориентиран към семейство подварианти на Omicron, наречени XBB, и се чака да обезпечи добра отбрана против още по-нови версии, сподели Топол, само че учените не са сигурни какъв брой значима ще бъде BA.2.86.

Влизане в деяние

Някои институции към този момент реагират на увеличението на броя на COVID-19. Колежът " Морис Браун " в Атланта разгласи връщане към наложителното физическо разграничаване и маски единствено една седмица след началото на занятията през август.

А педиатрите са подготвени за типичния за връщането към учебно заведение скок на всички типове респираторни болести - настинки, грип или COVID-19.

" Наблюдаваме увеличение на случаите на COVID-19, а като цяло общият % на тестване в домашни условия е невисок, тъй че може да има даже повече случаи на COVID-19, в сравнение с знаем, изключително откакто голямото болшинство от децата нямат никакви или имат леки признаци ", споделя педиатърът доктор Сара Боде, медицински шеф на учебните здравни и мобилни клиники в детската болница Nationwide в Кълъмбъс, Охайо.

Все отново не е належащо по-голямата част от учениците да носят маски, а вместо това би трябвало да употребяват обичайна предварителна защита като миене на ръцете, кашляне в лакътя и оставане у дома, когато са заболели, споделя Боде, която ръководи Съвета по учебно опазване на здравето към Американската академия по педиатрия.

Въпреки това, в случай че детето има доста здравословно положение, което визира имунната му система и способността му да се бори с инфекциите, " тогава бих предложила да говорите с лекаря си за нуждата да добавите маска към вас самостоятелно, с цел да предотвратите излагането ", сподели тя.

Ако се наложи при зараза, може да има връщане към универсалното маскиране в учебно заведение, сподели Боде, " само че несъмнено бих подчертала и насърчила хората да създадат тази своя смяна, а не да се връщат към виртуалното образование ".

" От пандемията научихме, че децата би трябвало да бъдат в учебно заведение. Това е в действителност значимо за тяхното обществено и прочувствено здраве ", сподели тя.

Въпреки че някои медицински кабинети и лечебни заведения последователно са се отказали от условията за маскиране, група лекари от щата Вашингтон пишат в публицистична публикация, оповестена във вторник, че здравните заведения би трябвало да запазят маскирането - даже в случай че по-широкото население не го прави.

" Маскирането също остава значима мярка за понижаване на риска, с цел да се отбрани здравето на нашите здравни служащи, в това число на тези, които са изложени на висок риск от тежки болести ", пишат лекарите в Annals of Internal Medicine.

В въодушевление ли са американците за маски?

Въпреки загрижеността на специалистите и някои институции, американците не наподобяват задоволително обезпокоени от неотдавнашното повишаване на случаите, с цел да трансформират държанието си. Според последното допитване на Axios/Ipsos American Health Index COVID-19 е на последно място в листата им с основни закани за публичното здраве.

Броят на възрастните, които споделят, че носят маска на публични места от време на време или постоянно, продължава да понижава, откри анкетата, до момента в който 82% не са си правили домакински тест с COVID-19 през последната седмица.

Когато става въпрос за самоотбрана, " в този момент всеки самичък избира приключението си ", споделя Вахтер. " Не упреквам изключително младите, здрави и имунизирани хора, че споделят: " Свърших с това. Не желая повече да се занимавам с това ", стига да са с отворени очи и да схващат рисковете, които поемат. "

" COVID -19 не е свързан само с резултатите от инфекцията ", споделя Чин-Хонг, като прибавя, че инфекцията може да увеличи риска от диабет, сърдечно заболяване или Алцхаймер, който не зависи от дългия COVID -19. " Не желаете да се страхувате от нея или... да обикаляте като момче в балон ", сподели той. " Но в случай че не можете да го получите, това е добре на всяка възраст. "

Независимо от това по какъв начин се чувствате във връзка с носенето на маска, действителността е, че Коронавирус -19 е тук, с цел да остане, споделят специалистите, и ние ще би трябвало да продължим да се приспособяваме.

" Вирусът постоянно дебне, чакайки да се отвори, тъй че мисля, че COVID -19  просто ще бъде малко като влакче в увеселителен парк, евентуално вечно ", сподели Вахтер. " Оприличавам го на моста Голдън Гейт: В момента, в който завършиш боядисването му, би трябвало да започнеш всичко изначало. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР