Ако сте готови да подарите малко блясък тази Коледа, то

...
Ако сте готови да подарите малко блясък тази Коледа, то
Коментари Харесай

Коледен блясък : Списък с чакащи за Rolex

Ако сте подготвени да подарите малко искра тази Коледа, то подаръците може да ви костват по-малко, в сравнение с други години, написа Bloomberg, представен от Investor.

Забавянето в първокласния бранш, което навреди на огромни имена в Европа като LVMH и притежателя на Gucci Kering, визира всичко от часовници и бижута до диаманти.

Затова евентуално не е неприятен моментът да се остави нещо блестящо под елхата. Цените на необработените диаманти стартират да се стабилизират, само че стойностите на изкуствените диаманти остават под напън. Колкото да часовниците, Rolex и Patek Philippe не престават да костват все по-малко, в сравнение с преди 18 месеца, а това значи, че могат да се намерят в действителност преференциални покупко-продажби. А може да станат даже по-евтини.

Различните елементи на първокласния пазар се движат дружно, защото бяха подтиквани от покупателните привички през пандемията. Тъй като потребителите бяха блокирани вкъщи, мнозина натрупаха спестявания и ги насочиха към първокласни артикули. Ситуацията бе най-крайна в Съединени американски щати, където персоналните салда на американците бяха подкрепени от държавни помощи, както и от растежите на фондовия пазар и при криптовалутите. Напливът към часовници, изключително Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet, съответства със страха да не се изпусне голяма възвръщаемост от различни активи, в това число биткойн и незаменяеми токени. Добавете и лимитираното предложение, и вторичните стойности на доста нашумели имена се усилиха няколко пъти над цените на дребно.

Подобна е обстановката при бижутата с диаманти. На фона на изострените страсти през пандемията някои хора раздаваха по-значими дарове или се глезеха сами, с цел да оцелеят през травматизиращия интервал. Диамантите паснаха и по двата параграфа. Тъй като липсваха задоволително диаманти, цените се покачиха, достигайки рекорден връх през февруари 2022 година, демонстрира показателят Global Rough Diamond Price Index на специалиста по диаманти Paul Zimnisky.

Колебаещите се фондови пазари и сриващите се криптовалути се отразиха на благосъстоянието на купувачите на часовници и бижута. В същото време по-високите лихви притискат колекционерите на часовници, които използваха ливъридж, с цел да натрупат огромни позиции през предходните пет години, принуждавайки ги да продават.

По-рано тази година изглеждаше, че цените на часовниците втора ръка, изключително Rolex, се стабилизират. Крахът на Silicon Valley Bank, загубата на работни места в огромните софтуерни компании и по-широките опасения за стопанската система обаче отново оказват напън върху цените.

Вследствие на това индикаторът Bloomberg Subdial Watch Index спадна с 1,8% през октомври, потъвайки до най-ниското си равнище от 2021 година Индексът, който следи цените на 50-те най-търгувани часовници по стойност на вторичния пазар, в този момент е надолу с към 42% по отношение на върха си от април 2022 година, показва Bloomberg News. По сходен метод показателят Rolex на изследователската платформа WatchCharts е на към 30-месечно дъно.

Търсенето към момента е мощно за доста нови модели на Rolex, като описите с чакащи не престават да порастват. Часовниците Cartier също остават известни в магазините, а някои модели се оказват даже по-устойчиви на вторичния пазар. Има признаци обаче, че търсенето на някои нови часовници понижава. Точно както при ръчните чанти, когато времената станат сложни, потребителите нормално гравитират към познатите имена.

По-рано този месец притежателят на Cartier Richemont регистрира непредвиден спад на приходите през второто тримесечие от своите марки часовници, които включват A. Lange & Sohne, Vacheron Constantin, Panerai, IWC Schaffhausen и Jaeger-LeCoultre. Износът на швейцарски часовници като цяло също се възстановява след интервал на мощен напредък.

Що се отнася до диамантите, потребителите в този момент имат други неща, за които да харчат парите си, а бавното възобновяване на търговията на дребно в Китай може също да е повлияло на търсенето. Тези условия съответстваха с възобновяване на запасите от камъни в промишлеността. Вследствие на това световният показател на необработените диаманти Zimnisky е с към 26% под своя връх от февруари 2022 година

Стигнато ли е дъното? Като се има поради степента на спада на цените на часовниците втора ръка, евентуално сме по-близо до дъното, в сравнение с до върха на пазара. До огромна степен зависи от това дали спекулантите са се разделили изцяло със запасите си, а това надалеч не е несъмнено. Пролетното изчистване се оказа кратковременно.

За разлика от часовниците обаче, цените на естествените диаманти може би се стабилизират. Това се случва, откакто играчите в промишлеността започнаха стъпки, с цел да спрат спада – De Beers разреши на купувачите повече еластичност, вместо да изисква от тях да купуват контрактуваните си разпределения, а пазарът в Индия наложи прекъсване на вноса. Перспективата за наказания на Европейския съюз против съветските диаманти също може да ограничи предлагането. Много ще зависи обаче от решаващия празничен сезон – от Деня на благодарността в Съединени американски щати до китайската Нова година идващия февруари.

И въпреки всичко, в една част от пазара на диаманти – изкуствените скъпоценни камъни – стойностите към момента спадат. Въпреки че потребителите, изключително в Съединени американски щати, от ден на ден одобряват изкуствените скъпоценни камъни, позиционирането им като по-евтина опция на естествените диаманти значи, че купувачите изискват и най-хубавите предложения.

В същото време мащабът и софтуерният прогрес направиха производството им по-евтино. И, несъмнено, за разлика от естествените камъни, които са лимитирани, фабриките могат да създават колкото си желаят синтетични камъни. Перспективата изкуствените диаманти да демократизират промишлеността, отваряйки я за нови консуматори, както се надява да направи датският производител на талисмани Pandora със своята гама от лабораторно отгледани диаманти, или лишаване от продажбите на доходоносните годежни пръстени, също ще има отношение към дали цените на естествените камъни ще се възстановят.

Ако взривът и спадът при часовниците и бижутата сподели нещо, то е, че не всичко, което свети, е злато.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР