Ако сте фен на космически новини, несъмнено сте прочели много

...
Ако сте фен на космически новини, несъмнено сте прочели много
Коментари Харесай

Колко дълъг е един ден на Венера?

Ако сте почитател на галактически вести, безспорно сте прочели доста истории за открития на екзопланети. Често известията за нови екзопланети се съчетават с информация за повърхностната температура на планетата и какъв брой са дълги годините там. Имайки това поради, концепцията, че в никакъв случай не сме знаели какъв брой тъкмо са дните на Венера – най-близката до Земята планета, може да наподобява необикновено. След като разберете какво би трябвало да създадат учените от UCLA, с цел да си изяснят въпроса, разбирате за какво.

На Земята мислим за една година като за премерване единствено на времето, само че в действителност това е непряк артикул от скоростта и дистанцията. Това е мярката за времето, належащо на планетата да извърши обиколка към своята звезда. Годината на Земята обаче не е тъкмо 365 дни. Организирали сме нещата по този метод, тъй като е по-лесно, само че използваме високосни години, с цел да изравним всичко, другояче сезоните постепенно биха почнали да се разместват.

Един ден, въпреки това, е мярка за въртенето на самата планета. За учените, учещи Венера, това съставлява огромен проблем. Има редица фактори, работещи против учените, проучващи Венера. Първо, планетата се върти доста постепенно. Ако приключи въртене за задоволително малко време, с цел да може да се следи през целия ден, до момента в който планетата към момента е в полезрението ни, може би било по-лесно, само че това несъмнено не е по този начин.

Освен това Венера е забулена в облаци, които вършат невероятно да се види повърхността й от Земята. Това значи, че не можете просто да изчакате още веднъж да видите същата забележителност от пейзажа, с цел да измерите един ден. Така че, с цел да получи тъкмо премерване на продължителността на деня на Венера, изследователският екип прекарва повече от десетилетие, в земни години, изследвайки Венера с радар и запис на данни.

Това, което откриха е, че до момента в който на Венера има „ междинен ден “, дните на планетата са необикновено непредсказуеми. Масата на планетата не е разпределена отмерено по цялата сфера и гъстата атмосфера също евентуално кара планетата да се върти по-бързо или по-бавно, до момента в който се „ разплита “ към планетата. Резултатът е непредсказуема планета с дни, които не престават приблизително 243 земни дни. Да, един ден на Венера трае почти две трети от земната година.

Още по-невероятното освен това изобретение е, че към този момент знаехме какъв брой е дълга годината на Венера. Астрономите са пресметнали, че годината на Венера е 225 земни дни, което значи, че годината на Венера е в действителност по-кратка от деня на планетата. Странно нали? Планетата обикаля към Слънцето по-бързо в сравнение с се завърта към оста си.

Това проучване ще помогне за по-точното обмисляне на бъдещи задачи до Венера. Неточните оценки, употребяващи остарели данни, могат да доведат до съществени проблеми при опит за кацане на тъкмо място на Венера, само че по-доброто схващане за това по какъв начин се върти планетата ще смекчи тези проблеми отсега нататък.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР