Ако сте боледували от COVID-19, може да имате известна защита

...
Ако сте боледували от COVID-19, може да имате известна защита
Коментари Харесай

Преболедуван ковид дава защита срещу някои вируси и настинки

Ако сте боледували от COVID-19, може да имате известна отбрана против някои версии на елементарната простуда, оповестява АП.
Ново изследване демонстрира, че предходни инфекции с COVID-19 понижават риска от простуда, породена от по-леки „ братовчеди “ на ковид. Откритието евентуално ще даде ключ към създаването на по-ефикасни ваксини против Коронавирус -19.
„ Смятаме, че в бъдеще ще има нова зараза от ковид “, споделя доктор Маниш Сагар, теоретичен началник на проучването, оповестено в сряда в списание Science Translational Medicine. „ Ваксините евентуално биха могли да бъдат усъвършенствани, в случай че успеем да възпроизведем някои от имунните отговори, които се обезпечават от естествената зараза “, изяснява ученият.
В изследването са прегледани PCR проби за COVID-19 от повече от 4900 души, които са потърсили здравна помощ сред ноември 2020 година и октомври 2021 година
След като взели поради фактори като възраст, пол и съществуващи болести, Сагар и сътрудниците му открили, че при хората, които преди този момент са били инфектирани с COVID-19, има към 50% по-малка възможност да се разболеят от симптоматична простуда, породена от ковид, спрямо хората, които по това време са били изцяло имунизирани и към момента не са се сблъсквали с COVID-19.
Няколко вируса предизвикват настинки, като се счита, че коронавирусите са виновни за към 1 от 5 настинки.
Изследователите свързват отбраната против простудни болести с клетъчните реакции на два характерни вирусни протеина, което води до ликвидиране на ковид. Тези протеини към този момент не се употребяват в множеството ваксини, само че откривателите оферират да бъдат добавени в бъдеще.
„ Нашите изследвания демонстрират, че това могат да бъдат нови тактики за по-добри ваксини, които да се оправят освен с актуалните коронавируси, само че и с всички евентуални бъдещи, които могат да се появят “, споделя доктор Сагар от Медицинския център в Бостън.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР