Ако сте активни в социалната мрежа, може би вече сте

...
Ако сте активни в социалната мрежа, може би вече сте
Коментари Харесай

Пясък в чекмедже или емигрантската страст на Надя Христова в търсене на пътя

Ако сте дейни в обществената мрежа, може би към този момент сте чули за новия български документален филм " Пясък в чекмедже ". Премиерата му се състоя с огромен триумф в Дома на киното в София, в границите на интернационалния кино фестивал Sofia Biting Docs. Филмът е дело на журналистката Надя Христова, усмихнатият мотор на огромното, шестчленно, емигрантско семейство, което от седем години живее в Есекс, Англия. В България Надя работеше като сценарист и редактор в медии. го прави без лев, пардон - без паунд бюджет сред кликванията на мишката за изкарване на прехраната и грижата за четирите й деца, които майчиният взор не изпуска за момент.

Филмът  е част от документалната поредност, която стилен екип водещи започва през 2009 година, като на смешка, още преди Надя да емигрира, а в него взе участие проф. Калин Янакиев.

" Когато започнахме да снимаме за първия филм, " Чудо огромно ", сътрудници и другари не спираха да се интересуват по какъв начин съумяваме и кой го финансира. " Студио - къде снимате? Екип? Продуценти? " Отговорът и тогава, и в този момент, е еднакъв: бюджет няма ", описа пред DarikNews авторката на филмите.

" Изглежда приятелите ми бяха задоволително луди, да повярват, че можем да създадем прекрасен документален филм и без пари, стига да имаме добра концепция. Днес, след три сполучливи плана с хиляди гледания в YouTube, към този момент не е нужно да ги увещавам. Те сами питат по кое време започваме идващия ", усмихва се Надя. Идеята за документалната поредност идва, когато гледа " Професорско каре " с маститите философи от Софийския университет - професорите Калин Янакиев, Владимир Градев, Цочо Бояджиев и Георги Каприев. " Прекрасно преживяване, същинска приятност - да се потопиш в интелектуалната галактика на тези колоси. И въпреки всичко, поредицата оставаше лимитирана и се гледаше най-вече в тесни, университетски кръгове. Прииска ми се да направя по този начин, че тези размишления за живота да са налични за по-широка публика ", изяснява Надя.

Днес, 10 години по-късно, към този момент е реалност и третият филм, " Пясък в чекмедже ".
 
 Пясък в чекмедже Пясък в чекмедже-->

Темата този път е за пътуването: хоризонтално – с насочна точка Англия, и отвесно – от нас към това, което не ни е идвало на разум. Филмът среща фена с чаровната пътешественичка Гинка от Габрово, която споделя за пътешествията си из тропиците и своята ранглиста с топ дестинации. Паралелно с плажовете с бял пясък, камерата води фена и при дребна, само че сплотена имигрантска общественост в графство Кент, Югоизточна Англия.

" В процеса на пътешестване не е значимо къде отиваме. Важно е кого ще намерим ", уверен е отец Добромир Димитров, духовник на Българската църковна община в Кент.  " Стремежът ни беше по ненатраплив и скромен метод да създадем филм за нашето духовно пътешестване, за търсенето на райското място. “, изяснява Надя Христова.
Успехът на първите два кино лентата надвишава и най-смелите очаквания на екипа и го окуражва да продължи да радва феновете си. Филмите са основани с нулев бюджет, pro bono - с безвъзмездния труд на екип и участници. " Надявам се по този начин да окуражим и всички, които имат положителни хрумвания “, споделя Надя.

Междувременно " Пясък в чекмедже " предизивка вълна от мнения и полемики в обществената мрежа. Суперлативите за него варират от " филм за хубостта " до " отнесе ни и размечта ".
А в случай че ви се пътува " по вертикалата и хоризонталата ", " Пясък в чекмедже " в действителност съумява да изкаже доста за скромните си 48 минути.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР