Ако спазваме традициите, ще купуваме в пъти по-малко, а май

...
Ако спазваме традициите, ще купуваме в пъти по-малко, а май
Коментари Харесай

Скъпотията за Великден! Ще празнуваме с гурме порции на семейния обяд в Бургас


Ако съблюдаваме традициите, ще купуваме в пъти по-малко, а май ще е най-добре да поръчаме от ресторант, в случай че не сме доста хора

Великденската софра на бургазлии тази година май ще е гурме. Ако желаеме да спазим традициите, ще вземем от всичко, само че по малко поради скъпотията, която ни изненадва тази пролет. Със сигурност повече от 100 лв. излиза фамилният обяд, само че тази сметка важи, в случай че празникът за нас не е по-специален и не ни дойдат посетители за имен ден.

Традиционната софра за Великден включва агнешко, дроб сарма, козунак, зелена салата и нашарени варени яйца. При всичко изброено има скок в цената, сподели инспекция на Флагман.бг.

Заможните измежду нас ще си поръчат козунак от елитна пекарна за цени сред 15,50 и 180 лева, ще си купуват агнешки бут и био яйца от свободна кокошка, а пенсионерите ще вземат малко дреболийки, ориз или пък малко подготвена храна от топлата точка на някой магазин, на ниска цена козунак и няколко яйца от най-малкия размер S.

Между 20 и 30 лв. варира цената на агнешкото според от частта от животното, която предпочетем. На пазара „ Краснодар “ ще намерите месо от производител, а тъкмо в тези магазини опашките през днешния ден бяха от по десетина души. В хипермаркетите е малко по-евтино, само че разликата е незначителна.  Във веригите оферират плешка или бут от 2-3 кг, която излиза към 60 – 80 лева

Ако вършим агнешкото със спанак – ще отделим 4,50 за потребното зеленолистно растение, може с лапад, в случай че сме си набрали при някоя разходка или купим връзка от 2 лева на пазара, плюс връзка джоджен – 1,50 лева, няколко връзки свеж лук по левче… Ако изберем ориз, добре, цената не е доста по-висока отпреди, само че в случай че сложим и пресни картофи от 6,50 лева за кг, може да ударим 50-60 лева единствено за главното ядене.

В огромния магазин обаче има и други екстри – може да си купите подготвена храна от топлата точка, с цел да ви излезе малко по-евтино, или пък от бързото хранене в квартала. Ако трапезата Ви няма да е за доста хора по Великден, това май излиза най-хубавият вид, както и да си поръчате от заведение.

Агнешки сатленки с картофено пюре и свежа салата в прочут ресторант в Бургас са 8.50лв. за една порция, а агнешко с свеж спанак и ориз, запечено на фурна със свежи билки и зехтин - 9.00 лева

Цените на яйцата също доста варират – може да ги намерите сред 0,33 лева и 1 лев според от размера. Но наложително гледайте етикета, че пазарът към този момент е залят от украински импорт.

Малко солена ще ни излезе и пролетната салата. Открихме я сред 1 лев за повехнали няколко листенца до 2 лева за хубава маруля, прибавяме още 0,80 лева до 1,50 лева за чесън и лук и воала, само че в случай че прибавим краставица или домат от 6-7 лв. нагоре, репички - от 1,50-2 лева за връзка… салатката ще стане златна.



Скъпият индустриален ток, яйца, олио, брашно, млечни артикули и захар подвигат и цената на козунака. Като прибавим индустриални разноски, труд, електричество, бензин - цената на първокласен козунак, изработен от същински артикули, доближава над 20 лева./кг.

 В магазините инспекция на Флагман.бг сподели, че козунаците варират сред 2 и нещо и 180 лева, а една от най-усмихнатите собственички на биомагазин в града показа, че разликата на елементарен козунак с мая спрямо предходната година е 3 лева, показвайки ни красиво опакован Великденски самун за 15,50 лева

Не сме гледали напитките, само че на великденската софра ѝ отива чаша бира или вино… Там изборът е Ваш, а цените не са се трансформирали фрапантно.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР