Ако смятате, че имате продуктивен ден, сравнете се с Доли

...
Ако смятате, че имате продуктивен ден, сравнете се с Доли
Коментари Харесай

I Will Always Love You на 50: Историята на вечния хит - от Доли Партън до Елвис и Уитни

Ако смятате, че имате работлив ден, сравнете се с Доли Партън и помислете отново. Един ден през 1973 година проблясък на ентусиазъм я кара да седне и да напише две класики една след друга.

Първа идва Jolene - определящ кариерата й триумф. Следващият шлагер е I Will Always Love You. Не е неприятно за един следобяд.

Вечната балада, издадена преди 50 години тази седмица, остава една от по-малко известните й заслуги, макар че дефинира саундтрака на любовта и разрушеното сърце за половин век напред. Именно кавър версията на Уитни Хюстън, записана за кино лентата " Бодигард " през 1992 година, трансформира песента в класика.

Партън означи годишнината от издаването на баладата I Will Always Love You с пост в Instagram:

" Тя постоянно ще заема особено място в моето сърце, както се надявам и във вашите “, написа Партън във вторник.

Публиката постоянно е била объркана по отношение на чия е песента, защото най-популрната версия не е на композиторката. Потребител признава в мненията: " Никога не съм осъзнавал, че това е твоя ария “.

След пет десетилетия любовни пояснения (споделени или не), през днешния ден преглеждаме богатото на събития минало на I Will Always Love You ( " Винаги ще те обичам " ) – от несполучливия опит на Елвис Пресли да се докопа до песента до изненадващия метод, по който Партън е похарчила хонорара си. 

Хладнокръвно начало

Сладостта на истинската версия на Доли Партън опровергава самостоятелното, самотно мислене, което я основава.

Доли се реалокира в Нашвил от източен Тенеси, откакто напуща учебно заведение през 1964 година Тя реализира сдържан триумф като реализатор и създател на песни, преди да хване окото на артиста Бил Филипс, който прави дует с нея в песента й Put it Off Until Tomorrow.

Тогава кънтри звездата Портър Уагонър кани Партън да бъде " певицата " в неговото телевизионно шоу. По-късно Партън подписва контракт с неговия лейбъл и доближава огромния пробив, за който мечтае.

Първият сингъл на Партън от студиото, кавър на The Last Thing on My Mind на Том Пакстън, е дует с Уагонър. Попадането му в топ 10 на страната през 1968 година дава началото на ужасно музикално партньорство.

Но през 1973 година Партън желае напълно да завладее сцената и телевизионните екрани. " Дойдох в Нашвил, с цел да бъда личната си звезда “, сподели тя пред радиоводещия Хауърд Стърн през 2023 година

" Наистина усещах, че би трябвало да продължа напред. Не желаех да прекарам остатъка от живота си като певица. Знаех ориста си. Знаех, че би трябвало да продължа да върша това, което усещах увлечение да върша. "

Взимането на решение било детска игра за Партън в съпоставяне със съобщаването на новината на Уагънър.

Спомняйки си мъката на спорни страсти, тя споделя: " Как да го накарам да разбере какъв брой доста оценявам всичко, само че че е време да си отида?

" Помислих си: " Добре, какво правиш най-добре? Пишеш песни ". Така че седнах и написах тази ария. “

И по този начин се ражда I Will Always Love You – ода на сърдечни благодарности, изпълнени с меланхолична увереност.

На идната заран тя влиза в офиса на Уагонър и му споделя да седне. " Изпях песента сама в офиса му – единствено аз и моята китара “, споделя тя на Стърн.

Сълзи се търкаляли по лицето му зад бюрото. " Това е най-хубавата ария, която в миналото си писала “, споделя й той. " Можеш да си тръгнеш, в случай че ми позволиш да продуцирам песента. “

Да разбиеш сърцето на Елвис

Една година по-късно и двете песни на Партън от плодотворната писателска сесия към този момент са кънтри сингли номер едно в Съединени американски щати, след което тя стартира да си проправя път измежду всеобщата поп аудитория.

Тогава тя получава позвъняване от не кого да е, а Елвис - чул I Will Always Love You и желае да запише кавър.

" Нямаш визия какъв брой се вълнувам от това “, споделя му тя. " Това е най-великото нещо, което ми се е случвало като създател на песни. “

Но вечерта преди записната сесия неговият фамозен твърд управител, полковник Том Паркър, се обажда на Партън и й споделя, че Пресли няма да запише песента, в случай че тя не съобщи половината от авторските права.

Проявявайки същия корав бизнес разсъдък, който я накара да се отдалечи от Уагонър, с цел да реализира соло триумф, Партън се насилва да каже " не “.

" Казах " Не мога да направя това “, споделя тя на Стърн. " Разбира се, че след това плаках цяла нощ. "

Златна тресчица на дребния екран

Въпреки всички терзания, през които кънтри звездата е минала, чудейки се какво ли щеше да стане, в случай че Пресли бе записал песента й, твърдият й инстинкт й се изплаща богато - безусловно.

През 1975 година, малко откакто Партън издава I Will Always Love You, Лорънс Касдан написа сюжета за " Бодигард " - романтика, в която някогашен сътрудник от Тайните служби се влюбва в поп звездата, която е нает да пази.

Трябват 17 години, с цел да се подредят звездите и Кевин Костнър и Уитни Хюстън да пренесат историята на огромния екран през 1992 година - с I Will Always Love You в саундтрака си.

Според Stereogum, Костнър е предложил на Хюстън да изпее кънтри ария.

Цари песимизъм, само че въпреки всичко е направена касета с евентуални мелодии, в това число кавъра на Линда Ронщад от 1975 година на скромната балада на Партън. Продуцентът Дейвид Фостър го преработва в мрачна, кулминационна и мощна балада, която разрешава на гласа на Хюстън да се развихри.

" Записът на Партън има подценена непорочност и достоверност, които са неустоими. Версията на Хюстън влияе по сходен метод, само че е показана в доста друг мащаб “, споделя Лий пред BBC.

Акапелното начало, още веднъж включено по предложение на Костнър, с цел да пасне по-добре на кино лентата, надгражда до финалния куплет и звук на Хюстън, разбиващи белите дробове.

" Тя трансформира това, което Доли разказва като " елементарна ария за всичко и нищо “, в монументална мощна балада, която събира цялата сила на излитащ аероплан “, споделя Лий.

Партън по сходен метод усеща вихъра, споделяйки пред Стърн, че ненадейно е чула кавъра, до момента в който се е прибирала с кадилака си и песента толкоз мощно й повлияла, че трябвало да спре, тъй като " съвсем е блъснала “ колата.

" Бях като куче, което чува свирка... Напомняше ми на нещо... Докато разбрах, че тя е подготвена да влезе в припева... Не можех да допускам, че моята дребна провинциална тъжна ария може даже да се направи по този начин.

" Това беше едно от най-великите прекарвания, които съм имала през целия си живот. "

Останалото, както се споделя, е история.

Версията на Хюстън се трансформира в голям шлагер в международен мащаб, прекарвайки 10 седмици преди всичко в Обединеното кралство, където става най-продавания сингъл за годината, и 14 седмици отпред в класациите на Билборд в Съединени американски щати. В последна сметка баладата печели Песен на годината на премиите " Грами " през 1994 година

С световни продажби, надхвърлящи 20 милиона, песента е спечелила на Партън повече от 10 милиона $ възнаграждения от кавъра на Хюстън единствено през 90-те години.

През 2021 година тя сподели на водещия на ток шоуто Анди Коен, че е вложила част от парите в афро квартал в Нашвил в символ на респект към Хюстън, която умря на 48-годишна възраст през 2012 година

" Наоколо живееха най-вече черни фамилии и хора “, сподели Партън. " И си помислих: " Това е идеалното място, като се има поради, че беше Уитни “.

Културната завещание на песента продължава и до през днешния ден.  " Бодигард " се снабдява даже и с театрално зрелище, прекратено предходната година, защото фен на публиката пеел прекомерно мощно.

Що се отнася до Пресли, Партън споделя, че от този момент е спечелила задоволително пари от всички версии на песента, взети дружно, с цел да може да си разреши да купи фамозния му парцел в Грейсленд неведнъж, писа BBC.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР