Ако служебният премиер подаде оставка, няма да има нова дата

...
Ако служебният премиер подаде оставка, няма да има нова дата
Коментари Харесай

Доц. Борислав Цеков: Президентът е изправен пред две ясни алтернативи за промените в правителството

Ако служебният министър председател подаде оставка, няма да има нова дата на изборите, защото указът на президента към този момент е публикуван. И всеки ден да се сменят министри, това не може да засегне датата на изборите. Това сподели в предаването " Денят онлайн " по Нова Нюз преподавателят по конституционно право доцент Борислав Цеков.

Така както е написана новата редакция в конституционната уредба, президентът работи по така наречен обвързана компетентнност с министър-председателя, т.е. би трябвало да утвърди решението му за промени в държавното управление. Диалогът сред тях може да докара и до различен вид решение, само че в случай че министър председателят е безапелационен за тази смяна, президентът е изправен пред две ясни други възможности - или да подпише указа за измененията, или да освободи служебния министър-председател и цялото държавно управление. В тази обстановка второто би било много ексцентричен акт, съобщи доцент Цеков.

Тук няма потребност да се икономисват рецензиите към тези промени, само че дружно с това би трябвало да разберем отговора на въпроса за какво външният министър провокира президентът да излезе на амбразурата и цялото президентстко войнство да брани министъра, добави той.

По думите му в конституционните промени няма ясно конкретизиран период, в който президентът би трябвало да подпише или да откаже да подпише указа за измененията в кабинета.

Ако президентът желае да неодобрява тази смяна, това ще докара единствено до задълбочаване на хаоса, акцентира преподавателят по конституционно право.

В отговор на въпрос той разясни, че изрично не може да има избор на съмнение против служебно държавно управление. Народното събрание не може да галсува избор на съмнение на това държавно управление, тъй като не го е избирало, означи доцент Цеков.

Той посочи още, че в случай че се стигне до такава степен служебният министър председател да подаде оставка, ще се стигне до процедура за съставяне на нов длъжностен кабинет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР