Ако следите Дневник, за да не изпускате най-важните новини и

...
Ако следите Дневник, за да не изпускате най-важните новини и
Коментари Харесай

Новините на детски език: Да поговорим за бедността

Ако следите " Дневник ", с цел да не изпускате най-важните вести и истории, към този момент могат да го вършат и децата ви. Всеки понеделник " Детски Дневник " препечатва текст от уеб страницата, който в налична за по-младите читатели форма оповестява и изяснява настоящи събития от страната и света.

Статиите са подобаващ метод децата да се срещнат със протичащото се в обществото и добър мотив за диалог (а за какво не и спор) в фамилията по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предопределена рубриката, редакцията взе решение да затвори за мнения публикациите от нея.

и част от платформата за поощряване на четенето и четивната просветеност измежду децата. Още вести на детски език можете да намерите, а повече за " Книговище " -.

Тези дни научихме тъжна вест за България - всяко четвърто дете у нас живее в беднотия. Това демонстрират данни от проучване на Националния статистически институт - институцията, която изследва разнообразни страни на живота ни. Тези деца нямат колело и ролери, с цел да излязат с тях на открито. Те не могат да си разрешат отмора, даже посещение при родственици или ученическа екскурзия. Някои нямат пари за обувки, облекла и даже за храна.

Кои деца са небогати?

Най-често те са от фамилии, в които родителите нямат обучение и работа. Може също да нямат родители или за тях да се грижи единствено един родител, който не съумява да им обезпечи нужните средства. Може също да са доста деца в фамилията и парите да не стигат за всички или пък някой от родителите да е тежко болен...

Понякога се получава по този начин нареченият циничен затворен кръг на беднотия - родителите са небогати, техните деца са небогати, техните внуци са небогати. Как се прекъсва този кръг? Трудно, постоянно с помощ извън - тук е ролята на обществените служащи, на държавните помощи, на наложителното учебно заведение, които би трябвало да оказват помощ на децата да се развиват и да учат. Но за жалост, постоянно това не е задоволително.

Причините за беднотия са разнообразни, само че най-важното, което би трябвало да знаеш, е, че децата в никакъв случай, в никакъв случай не са отговорни за това, че са небогати. И детската беднотия в действителност е огромна неправда. Затова не се отнасяй с подигравка или пренебрежение към децата, които нямат шанса да живеят без ограничения.

Какво можеш да направиш за другите и за себе си?

Можеш да помагаш, като се включваш в разнообразни благотворителни начинания, като даряваш средства, предмети, облекла.

Най-важното обаче е да знаеш, че не си безпомощен против бедността. И да се образоваш, с цел да можеш ти и твоите деца да живеете по-добре. Според статистиката образованието на родителите и специалността им въздейства директно върху развиването на децата. Ето и обстоятелствата: през 2022 година осем от 10 деца, чиито родители са с начално или без обучение, живеят в беднотия. За съпоставяне, почти 18 пъти по-малко са бедните деца с родители с висше обучение.

Но даже и безпаричен, човек може непрекъснато да се развива, да чете, да се учи и да трансформира живота си. Много хора са го създали - сами са търсили знанието и са го постигнали, станали са положителни в специалност, която им е помогнала да се измъкнат от бедността.

Ето ти няколко образеца. Португалският футболист Кристиано Роналдо е роден в доста оскъдно семейство. Сега той е един от най-известните футболисти в света. Американската телевизионна водеща Опра Уинфри е живяла в последна беднотия като дете. Сега е една от най-успешните дами. Силвестър Сталоун - американски артист, също е живял в беднотия като дете...

Има доста сходни образци, които са доказателство, че бедността не дефинира бъдещето на индивида и че може да се реализиран огромни неща, в случай че се работи старателно и с твърда воля се преодоляват компликациите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР