Ако си в Лондон, и излезеш да се разходиш в

...
Ако си в Лондон, и излезеш да се разходиш в
Коментари Харесай

Спортът на аристокрация: колко популярна е ездата у нас?

Ако си в Лондон, и излезеш да се разходиш в Хайд парк, покрай луксозните врати на Парк Лейн, откъм Бъкингам, можеш да видиш същински британци, които яздят расови коне по особено направените там алеи. Чувството е малко необичайно, тъй като леко изпадаш в дисонанс, като знаеш коя година е, а в същото време се опитваш да повярваш на очите си.

Разбира се, за конните надпревари в Аскът са се писали стотици романи, само че България също е исторически обвързана с конете, а природата ни разрешава да развиваме сполучливо конната езда като занимание и като спортен спорт.

Сега в страната има над 300 конни бази и от ден на ден се припознава като спорт за терапия на деца и възрастни, насърчаване на физиката и почивка. Има и предпоставки конната езда да генерира и обилни доходи в туризма, в случай че се развива стратегически.

През вековете конната езда е била и спорт на аристокрацията, само че през днешния ден е наличен за по-голяма част от хората по света.

Конната езда се счита за извънредно сложен спорт, развива скъпи личностни качества и заслужава все по-голямо внимание.



Но преди да се впуснем в детайлите и всички изгоди на този спорт, желаеме да обърнем внимание на прочувствената страна на ездата и на връзката с конете. Обърнахме се към няколко другари, за които ездата е пристрастеност и занимание. Те разказват чувството за безгранична независимост, миризмата, романтиката, неповторимата опция за свързване с животните, а оттова и с природата - незаменимо прекарване, което ги кара да се връщат всеки ден на конната база.

Или както сподели Вики от конна база “Тракиец ”, “във връзката с коня има единствено чиста обич и доверие ”.



Ако поискате рекомендации за конни бази, доста постоянно първо ще чуете мнения за стопаните въз основата. Личното отношение, грижата за конете, обичта към тях, вложението в благосъстоянието на животните и в изискванията въз основата са съществена причина за избора на една конна база пред друга. Там, където изискванията са положителни и грижата за конете е безкомпромисна, те самите са по-спокойни и здрави, а всичко това е съществена част от прекарването. Важен фактор е и дали базата разполага с екип от квалифицирани треньори, на които да разчитате, изключително когато става въпрос за образование на деца.

Конна база “Тракиец ” дава отговор на всички условия за пълноценно прекарване, без значение дали сте там за урок, за разходка с кон или да наблюдавате зрелищна проява на манежа.



За конете там се приказва като за хора - всеки кон е показан на като характерност със спецификите на характера си, което още повече приказва за персоналното отношение, което влагат основателите на комплекса. “Тракиец ” е сбъдната фантазия на две сестри, които са си визуализирали концепцията от 15-годишни.

За благополучие това става все по-популярен спорт за децата. Може да се напише цяла ода за изгодите за развиването им - обществени и физически. Особено за деца, които имат усложнения в развиването или в установяването на контакт с близките, конната езда може да има основна роля и безусловно да промени напълно хода на живота им.



Грижата за коня развива и възприятието на отговорност у децата, ездата предизвиква усвояването на нови умения и паметта, както и увереността в личните им качества, споделя една от основателките въз основата - Анна Гочева.

Самодисциплината и контролът са две основни преимущества на конната езда. Изживяването от началото до края разчита на фокус, схващане и спокоен характер. Това от своя страна може да усили търпението и уважението на детето. Така че не се учудвайте, в случай че детето ви се показва по-добре в учебно заведение след почивка с конна езда.



Докато научават цената на мощното партньорство, те стартират да изпитват опит и да свикнат с работата в екип; умеене, към което ще се връщат доста пъти през живота си. Ездата може също по този начин да усъвършенства способността на детето да взема решение проблеми и да се оправя със обстановки от действителния живот, което още веднъж може да има единствено позитивен резултат върху тяхното учебно образование.

На телесно равнище този спорт развива цялата мускулатура, защото седейки на коня, в действителност мускулите ни непрекъснато се нагаждат към неговите придвижвания, с което развиваме мощ и тонус.



Конната езда може да върне и усета към живота даже на възрастен човек, изгубил посока и смисъл на съществуването си.

Ездата се намесва и по настоящата тематика за менталното здраве, а хипотерапията (лечение посредством другарство и яздене на коне) се предписва като част от лекуването на ортопедични и неврологични болести. Язденето потвърдено понижава равнищата на стрес, а прекарването на време с конете кара тялото да отделя серотонин - хормонът на положителното въодушевление.

Ангажирането с този доблестен спорт въпреки това е и прелестен мотив за възрастните и децата да образуват нов обществен кръг, както е със притежателите на кучета да вземем за пример.



Ако не сте се впуснали в това житейско премеждие - конната езда и общуването с конете, тези, които от дълго време го вършат, могат да ви завидят за страстта, която ще изпитате от първата си езда. Така че - самоуверено в галоп!
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР